You are here

Consiliul de Presă îndeamnă jurnaliştii să scrie cu acurateţe şi să verifice faptele

07 March 2014
1622 reads

Consiliul de Presă (CP) a constatat un şir de încălcări ale normelor deontologice jurnalistice de către ziarele Puls şi Argumentî i Factî într-un material la tema situaţiei unui copil aflat sub tutelă. Membrii CP recomandă insistent redacţiilor ziarelor să revină la această temă şi să redacteze textul online, prezintând echilibrat şi echidistant toate părţile implicate în acest caz.

În ziarele Puls şi Argumentî i Factî au apărut în luna februarie a acestui an două materiale scrise de acelaşi autor, despre soarta unui copil aflat sub tutelă. Potrivit articolului, acest copil ar fi fost luat sub tutelă de către o femeie căreia i-au fost ulterior retrase aceste drepturi de către organele de stat. Examinând articolele, membrii Consiliului de Presă au remarcat că jurnalista a prezentat materialul unilateral, oferind publicului doar părerea tutelei şi admiţând mai multe speculaţii din nume propriu.

„Materialul este dezechilibrat. Lipseşte părerea unui specialist şi se fac speculaţii”, a menţionat secretarul Consiliului de Presă, Petru Macovei. Astfel, în cadrul şedinţei CP s-a stabilit că jurnalista a încălcat normele Codului deontologic al jurnalistului în ceea ce priveşte asigurarea acurateţii informaţiilor.

Mai devreme, reprezentanţii Direcţiei municipale pentru protecţia copiilor au declarat în cadrul unei conferinţe de presă, în contextul publicării acestor articole, că au procedat legal atunci când au luat copilul de la fosta tutelă. Aceştia s-au arătat nemulţumiţi de modul în care subiectul a fost expus de către autoarea materialelor. „Toate informaţiile care au fost publicate în articol sunt prezentate eronat, dintr-o singură sursă şi sunt bazate pe declaraţiile fostului tutore, fără a verifica corectidunea informaţiei şi afirmaţiilor, şi fără a solicita părerea autorităţilor”, a declarat şefa Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului din cadrul Primăriei municipiului Chişinău, Svetlana Chifa. Aceasta a declarat că intenţionează să acţioneze ziarul în judecată.

Preşedintele Consiliului de Presă, Ludmila Andronic, a venit cu o recomandare către instituţiile media vizate în acest caz. Andronic a îndeamnat redacţiile să revină la texte şi să prezinte opinia autorităţilor de la conferinţa de presă.