You are here

Două echipe de jurnaliști au fost agresate în timpul protestelor de la MAI

30 November 2015
1664 reads
Potrivit portalului Today.md, un cameraman al televiziunii online Today.md ”a fost lovit cu pumnul în cap şi bruscat cu picioarele de către un protestatar din Platforma DA", duminică, în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne. Publika TV, la fel, scrie că ”unul dintre protestatari a aruncat cu o țigară în jurnaliști” și i-a înjurat. Conducerea Platformei DA își declină orice responsabilitate față de acest incident, afirmând că nu a organizat proteste în fața MAI. Ministrul de Interne, Oleg Balan, ne-a declarat că poliția s-a autosesizat pe acest caz, iar persoanele care au agresat jurnaliștii au fost identificate.
Din imaginile video postate pe site-ul Today.md se vede clar cum cameramanul este bruscat de câţiva protestatari. După ce jurnalistul a fost lovit, un colaborator de poliție se implică și îl scoate din mulțime pe cameramanul agresat.

L-am contactat pe ministrul de Interne, Oleg Balan, care de asemenea s-a aflat în mijlocul manifestanților, să comenteze cele întâmplate în fața ministerului pe care îl conduce. Răspunsul său a venit seara târziu, presupunem, după o investigare prealabilă a situației. Îl reproducem în întregime: "Poliția s-a autosesizat pe acest caz. Cei doi cameramani agresați au depus plângeri la poliție. Am cerut expertiză medico-legală. Suntem în proces de acumulare a informațiilor. Ne vom consulta cu procurorii în acest caz. Persoanele care au agresat jurnaliștii au fost identificate. Acestea vor fi atrase la raspundere in funcție de calificarea faptei contravenționale”.

Pe de altă parte, vicepreședintele Consiliului Platformei DA, Valentin Dolganiuc, a declarat pentru Media Azi că protestatarii de la Ministerul de Interne nu reprezentau Platforma DA și că va ataca în judecată posturile TV care ”au folosit acest incident pentru a discredita Platforma DA". „Noi nu am organizat niciun protest în faţa MAI, iar în afara perimetrului PMAN, unde a avut loc mitingul organizat de Platforma DA, responsabilitatea pentru menținerea ordinei publice aparține organelor de drept”. Valentin Dolganiuc nu exclude faptul că acest incident ar fi fost provocat de anumite persoane interesate să compromită această mișcare civică.
Luni, 30 noiembrie, portalul Today.md a lansat un apel public în care solicită ambasadelor acreditate la Chişinău, organizaţiilor internaţionale şi de media, precum şi organelor de drept din Moldova să ia atitudine faţă de acest caz şi cere tragerea la răspundere a organizatorilor acțiunilor de protest soldate cu violențe.

sursă foto:agora.md