You are here

CCA nu a eliberat licență de emisie pentru postul NTV Moldova

03 December 2015
2826 reads
Cu patru voturi pro și cinci împotrivă, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a respins, în ședința de joi, 3 decembrie, cererea de eliberare a licenței de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova.  
Cererea de eliberare a licenței de emisie a fost depusă la CCA de către Compania PP „Exclusiv Media” SRL pe 30 noiembrie curent. Reprezentantul companiei, Petru Burduja, a declarat în cadrul ședinței consiliului că postul de televiziune pe care intenționează să-l lanseze se va numi NTV Moldova. Acesta susține că administrația a semnat contracte de retransmisie a contentului media din Federația Rusă cu postul de televiziune NTV.
În Moldova, dreptul de retransmisie a conținutului audiovizual al postului rusesc îl deține postul de televiziune TV7, care a renunțat să retransmită emisiuni cu caracter informativ-analitic. Membrii CCA au atras atenția asupra faptului că o serie de emisiuni prezente în grila de emisie a postului NTV Moldova sunt similare celor de la postul TV7.
În cadrul ședinței membrii CCA au menționat că proprietarul acestui post de televiziune ar fi deputatul din partea Partidului Socialiștilor Corneliu Furculiță. Potrivit declarațiilor de avere din 2014, prezentate de liderul PSRM Igor Dodon și deputatul socialist Corneliu Furculiță, soțiile acestora au încasat venituri de la „Exclusiv Media” SRL.
Petru Burduja a prezentat proiectul postului, subliniind că acesta va promova valorile europene și drepturile fundamentale ale omului. În același timp, producția autohtonă va constitui  52%, iar contentul media în limba română - 80% din produsul autohton. Acest fapt a trezit nemulțumirea lui Nicolae Damaschin, membru al CCA, care a recomandat administratorilor să mărească volumul produsului autohton în limba română și să excludă retransmisia emisiunilor cu caracter-informativ analitic din Federația Rusă. Damaschin a făcut trimitere la monitorizările anterioare, efectuate de CCA, care au constatat încălcări grave ale legislației audiovizuale moldovenești din partea radiodifuzorilor străini, la capitolul securizării spațiului informațional.
La rândul său, Burduja a dat asigurări că radiodifuzorul NTV Moldova a negociat în baza contractului cu postul rusesc posibilitatea de a exclude emisiunile al căror conținut nu va corespunde legislației naționale de reglementare a audiovizualului. El a mai spus că instituția dispune de potențialul uman și tehnic necesar pentru realizarea planului stabilit, iar echipa sa are experiență în domeniul jurnalistic la editarea ziarului ”Argumentî i Factî”.
Pentru eliberarea licenței acestei companii au votat patru membri ai CCA, printre care și președintele consiliului, Dinu Ciocan, iar cinci s-au pronunțat împotrivă. Conform legislației, compania are dreptul să depună repetat cererea de eliberare a licenței.