You are here

La București a fost lansat Consiliul Consultativ Mass-Media România – R. Moldova

29 February 2016
1636 reads
Consiliul va fi cadru instituţional, care va implementa spaţiul comunicațional comun între România și R. Moldova. Potrivit ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, crearea acestui spațiu informațional vine  să ajute R. Moldova să adere la valorile europene, iar vorbitorii de limbă română de pe ambele maluri ale Prutului să se simtă ca acasă. 

„În spaţiul comunicaţional comun România – R. Moldova, informaţia va circula liber. Ne vom cunoaşte mai bine în spaţiul unor valori comune. Limba română îşi va recăpăta locul binemeritat, iar populaţia vorbitoare de limbă rusă va avea accesul atât de necesar la informaţii echilibrate, credibile în limba maternă”, a menționat ministrul delegat.

Prezent la eveniment, Ambasadorul R. Moldova în România, Mihai Gribincea, și-a exprimat speranța că acest Consiliul Consultativ Mass-Media va întări legăturile dintre R. Moldova şi România. „Sunt încrezător că acest Consiliu va veni cu propuneri concrete către autorităţile din cele două state pentru a facilita intrarea mass-media româneşti între spaţiul dintre Prut şi Nistru. Acest lucru îl consider foarte important, cu atât mai mult cu cât spaţiul informaţional din R. Moldova este dominat de mass-media rusească”, a declarat ambasadorul.

Membrii Consiliului Consultativ sunt reprezentanți ai canalelor de informare în masă din ambele țări, membri ai societăţii civile și experţi în comunicare și se vor întruni alternativ, la Bucureşti şi la Chișinău. Secretariatul Consiliului va fi condus de expertul în comunicare Vlad Țurcanu, ales de consiliu. Acesta a declarat în cadrul conferinței de presă de lansare: „Toate iniţiativele care vin din partea presei de pe ambele maluri ale Prutului vor fi colectate şi lansate ca propuneri, astfel încât toate iniţiativele private să fie susţinute”.

Consiliul Consultativ Mass-Media este o inițiativă a Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni şi urmăreşte să creeze un cadru instituţional care va avea, în principal, rolul de a implementa spaţiul comunicațional comun între România și Republica Moldova. Consiliul Consultativ Mass-Media se doreşte a fi un element important pentru transpunerea normelor europene în țara vecină, care să contribuie la valorificarea oportunităţilor pe care le oferă colaborarea bilaterală în domeniul mass-media.