You are here

Reacţii la Marşul „Fără frică” al comunităţii LGBT din Republica Moldova

25 May 2016
2367 reads
Duminică, 22 mai, la Chişinău a avut loc marşul de solidaritate cu membrii comunităţii LGBT din Republica Moldova, eveniment desfăşurat sub genericul „Fără frică”. Conducerea organizaţiei Genderdoc-M a menţionat că scopul marşului este „sensibilizarea oamenilor privind drepturile persoanelor LGBT din Moldova, prin iniţierea discuţiilor fără frică”.
 
Marşul din 22 mai a fost întrerupt, însă, de un grup de preoţi şi enoriaşi. Susţinătorii LGBT au fost atacaţi cu ouă de aceştia. Radio Europa Liberă a relatat că imediat ce atacurile oponenţilor s-au intensificat poliţia a decis să evacueze participanţii marşului„Fără frică”. Aceştia au fost urcaţi în autobuze ale poliţiei care staţionau în apropiere.
 
Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, PirkkaTapiola, a deplâns lipsa de toleranţă faţă de diversitate în societate şi a mulţumit Ministerului de Interne şi poliţiei pentru că au asigurat ordinea publică şi i-au apărat pe participanţii la marşul „Fără frică”.

 

Într-un mesaj pe reţeaua de socializare Facebook, PrikkaTapiola a mai scris că o societate progresează dacă practică toleranţa şi respectul faţă de celălalt.
 
Pe aceeaşi reţea de socializare, Ambasada Statelor Unite la Chişinău a postat un mesaj de susţinere a minorităţilor sexuale care au organizat marşul„Fără frică”.


 
 
„Ambasada SUA susţine persoanele care trăiesc fără frică şi care au organizat Marşul Solidarităţii în Chişinău. Apreciem oamenii care au manifestat paşnic, inclusiv forţele de ordine care au asigurat securitatea acestora”, se arată în mesajul Ambasadei SUA în Republica Moldova.
 
Portalul de limba rusă Newsmaker.md notează că marşul din 22 mai a fost, totuşi, cea mai de amploare acţiune organizată până acum de instituţiile care sprijină comunitatea LGBT în Republica Moldova, la care au participat peste trei sute de persoane. Spre deosebire de anii precedenţi, notează publicaţia, manifestaţia a fost susţinută şi de diverşi lideri de opinie, jurnalişti, artişti etc. Bunăoară, pe 19 mai, organizaţia Genderdoc-M a lansat câteva spoturi sociale în care mai multe persoane publice au recunoscut sincer de ce le este frică.
 
Tot duminică, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a organizat în Piaţa Marii Adunări Naţionale o demonstraţie în sprijinul „familiei tradiţionale”. Solicitat de reporterii Pro TV Chişinău, liderul formaţiunii, Igor Dodon, nu a ezitat să atace susţinătorii LGBT.
 
Noi, la fel ca şi majoritatea cetătăţenilor, suntem pentru familiile tradiţionale. Ceea ce se încearcă de a ni se vârâ cu de-a sila pe gât este o încercare de distrugere a tradiţiilor, religiei. Noi toţi suntem creştini. Eu înțeleg că sunt unele probleme la unii, dar Biserica este categoric împotrivă. Astăzi, în semn de protest am organizat acest eveniment aici, în PMAN”, a declarat Igor Dodon.
 
De altfel, campania împotriva festivalului comunităţii LGBT a început la finele lunii aprilie, când Mitropolitul Moldovei Vladimir, alături de Partidul Socialiştilor, au cerut în Parlament abrogarea legii cu privire la asigurarea egalităţii, cu argumentul că aceasta ar fi o „înjosire” a creştinilor moldoveni care ar reprezenta 98 la sută din populaţie.
 
Întreruperea Marşului „Fără frică” a fost condamnată de mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, între care şi Amnesty International Moldova. Într-o declaraţie de presă, conducerea organizaţiei a insistat că „egalitatea și nediscriminarea sunt principii fundamentale ale tuturor societăților, iar drepturile omului sunt pentru fiecare persoană, indiferent de apartenența acesteia la un anumit grup”.
 
Într-o postare pe o reţea de socializare, ONU Moldova, a menţionat că „ţările au depus eforturi prin etape succesive, dificile de a promova drepturile femeilor la vot, drepturile minorităţilor etnice şi a persoanelor cu dizabilităţi. Egalitatea pentru persoanele LGBTI este un alt capitol care are nevoie de solidaritate la nivel mondial”.


 

___________________
Materialul a fost realizat în cadrul proiectului ”Combaterea discriminării prin promovarea practicilor de succes, implicarea cetățenilor  și responsabilizarea mass-media”.
Proiectul ”Combaterea discriminării prin promovarea practicilor de succes, implicarea cetățenilor  și responsabilizarea mass-media” este implementat cu sprijinul proiectului „Susținerea Instituțiilor Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Omului (INPPDO), conform recomandărilor Comitetelor Convențiilor ONU și Revizuirii Periodice Universale (UPR)”, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe din Norvegia, cofinanțat și implementat de PNUD Moldova și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului(OHCHR), în cooperare cu Oficiul Avocatului Poporului (Ombudsmanului) și Consiliul pentru Egalitate.

Sursă foto: www.moldova.org