You are here

Jurnalista azeră Khadija Ismaylova a fost eliberată astăzi din detenție

25 May 2016
1473 reads
Curtea Supremă de Justiție din Azerbaidjan a dispus eliberarea din detenție a jurnalistei Europei Libere Khadija Ismayilova, după ce  sentința acesteia  fusese redusă de la 7,5 ani până la 3,5 ani. Decizia a fost luată, miercuri, 25 mai, după examinarea recursului jurnalistei, relatează Radio Svoboda.

Ismayilova a fost reținută în decembrie 2014 și condamnată în septembrie 2015 pentru evaziune fiscală și  delapidări financiare. Guvernele occidentale și organizațiile internaționale privind libertatea presei  au pledat pentru eliberarea ei, iar societatea civilă a calificat învinuirile la adresa jurnalistei drept răzbunare  pentru investigațiile ei jurnalistice, care învinuiau de corupție familia președintelui azer Ilimah Aliev.

Pe 27 mai, mai multe organizații nonguvernamentale intenționează să desfășoare acțiuni  de solidarizare în 40 de orașe pentru a consemna împlinirea a 40 de ani a jurnalistei, mai scrie Radio Svoboda.

Jurnaliști de investigație și reprezentanți ai societății civile din R. Moldova au organizat mai multe proteste în fața ambasadei Azerbaidjanului din Chișinău în semn de solidaritate cu Khadija Ismayilova și au cerut eliberarea ei. Ultima acțiune de solidarizare cu jurnalista azeră a avut loc pe 3 mai,  în cadrul ediției curente a Zilelor libertății presei în Moldova.

Sursă foto: www.svoboda.org