You are here

Următorul invitat la MediaRing: Alexandru Canțîr, editor prezentator, senior editor TV al postului de radio „Europa Liberă”

12 August 2016
2096 reads
În ediția din luna august a rubricii MediaRing am decis să discutăm despre problemele presei. Cât de independentă este mass-media din R. Moldova, după 25 de ani de la proclamarea independenței țării? Cu ce probleme continuă să se confrunte domeniul în prezent și ce ar trebui să întreprindem pentru ca presa noastră să fie cu adevărat liberă?

În mod firesc, invitatul nostru este de această dată un jurnalist: Alexandru Canțîr, editor prezentator, senior editor TV al postului de radio „Europa Liberă”. Altfel spus, omul care ne aduce dimineața știrile proaspete de la ora 7.00. La acest post de radio, Alexandru activează din anul 2010, inițial ca editor – prezentator, apoi, începând cu anul 2014, și în calitate de senior editor TV. Iar faptul că de la pupitrul de emisie jurnalistul reușește întotdeauna să ne țină aproape de aparatele de radio, se datorează nu doar diversității știrilor, ci și felului său de a comunica lejer și cât mai accesibil cu publicul. Aici își spune cuvântul și experiența acumulată la un alt post de radio – BBC, unde Alexandru Canțîr a muncit timp de 16 ani, în diverse funcții - de corespondent, editor şi şef de birou Chişinău al BBC WS ( redacţia de limbă română).

Radioul nu este însă singurul domeniu în care s-a afirmat invitatul nostru. Și când spunem s-a afirmat, avem în vedere cele două mențiuni valoroase pe care le-a obținut pe plan profesional – titlurile de Cel mai popular jurnalist radio, în 1999, și de Cel mai popular jurnalist din ultimii 10 ani, acordat în 2004 de către Clubul de Presă din Chișinău. Jurnalistul Alexandru Canțîr este, de asemenea, unul dintre fondatorii primei agenţii private de ştiri din R. Moldova – BASA press (1992), Preşedinte al organizaţiei neguvernamentale Comitetul pentru Libertatea Presei, editor-şef grupul de presă Imedia, unul dintre coautorii și promotorii Legii privind accesul la informație (2000) etc.

Având o activitate profesională de peste 30 de ani, cu specializări pe probleme politice şi sociale; dezvoltare şi autoreglementare a mass-media, Alexandru Canțîr a fost nu doar martor la toate evenimentele care au marcat domeniul mass-media din R. Moldova, în ultimul sfert de veac, dar și actor care s-a implicat activ în soluționarea lor. L-am invitat la MediaRing pentru a reconstitui împreună principalele victorii și eventualele pierderi suportate în aceasta perioadă, deloc ușoară, pentru presa din R. Moldova.

Așteptăm întrebările dumneavoastră pentru Alexandru Canțîr timp de o săptămână (12-18 august) la adresa electronică: mediaazi.ring@gmail.com.