You are here

Consiliul de Presă constată din nou încălcarea normelor deontologice

24 August 2016
1906 reads
După examinarea plângerii depuse de Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Consiliul de Presă a stabilit încălcări ale Codului deontologic al jurnalistului din R. Moldova în cazul unei știri apărute pe portalul publika.md cu referire la scrisoarea deschisă către Fondul Monetar Internaţional, dar nu a constatat încălcări de ordin deontologic într-o știre cu același subiect, publicată de portalul realitatea.md.

Subiectul a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței din 23 august a Consiliului de Presă. În plângerea sa, preşedinta PAS se referea la știrile Maia Sandu se opune semnării Acordului cu FMI. Reacţia lui Pavel Filip plasată pe portalul publika.md și Maia Sandu nu vrea semnarea unui Acord cu FMI și face un apel către partidele opoziție. Pavel Filip a reacționat DUR: ‎Este iresponsabil și cinic față de cetățeni de pe portalul realitatea.md. În opinia ei, cele două știri „poartă un caracter de dezinformare deoarece denaturează o declarație făcută prin intermediul unei scrisori deschise către FMI și prezintă o informație trunchiată. Cele două surse oferă titluri false…”

Membrii Consiliului de Presă au analizat cele două materiale și au constatat că în cazul știrii de la publika.md au fost încălcate prevederile deontologice de prezentare a informaţiilor într-o manieră onestă şi echilibrată şi de atribuire a citatelor cu acurateţe. Astfel, în ştire a fost distorsionat parţial mesajul scrisorii către FMI, afirmându-se că „Maia Sandu a făcut un apel către partidele de opoziţie şi cele proruse...”, pentru ca ulterior să se menţioneze că „nu este prima oară când fostul ministru se alătură partidelor de orientare proestică”, pe când în textul original al scrisorii deschise către FMI se face apel către partidele de opoziție și organizațiile societății civile.

În cazul știrii de pe realitatea.md nu au fost constatate încălcări ale Codului deontologic al jurnalistului.
 
Un alt subiect de pe ordinea de zi a Consiliului de Presă  a fost examinarea demersului Consiliului Superior al Magistraturii pentru a lua atitudine față de afirmațiile din emisiunile ”Ora de ras” din 5 iunie 2016 și ”Mai pe scurt” din 1 iunie 2016, difuzate de către postul de televiziune “Jurnal TV” care, potrivit sesizării CSM, „sunt de natură să producă un impact negativ față de activitatea și capacitatea profesională a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și a întregului sistem judecătoresc”. Analizând aceste materiale din perspectiva Codului deontologic, membrii Consiliului de Presă au remarcat caracterul satiric al emisiunii „Ora de ras”, amintind că sarcasmul şi ironia sunt perfect compatibile cu exerciţiul libertăţii de exprimare a unui jurnalist într-o emisiune-pamflet, iar membrii CSM pot fi supuşi unor critici acceptabile mai aspre decât persoanele private, la fel ca şi politicienii. Totodată, Consiliul de Presă va recomanda postului Jurnal TV să se îngrijească mai mult de ţinuta lingvistică a emisiunilor, inclusiv a celor umoristice.