Anunțăm extinderea termenului de înregistrare la Forumul mass-media 2016 până la 21 noiembrie inclusiv.
În prima zi a Forumului mass-media 2016 va avea loc o dezbatere despre starea presei din Moldova, la care au confirmat participarea şeful Delegaţiei Uniunii Europene Pirkka Tapiola, președintele Parlamentului Andrian Candu, prim-ministrul Pavel Filip, unii experți media. Va urma o discuţie despre rolul presei într-o societate democratică, la invitaţia doamnelor Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova și Päivi Pohjanheimo, Ambasadoarea Finlandei în România şi Republica Moldova. În după-amiaza zilei de 2 decembrie 2016 vor avea loc şi două master-classuri ale unor experți din străinătate: „Arta interviului de investigaţie” cu David Barstow, senior editor la The New York Times, laureat al Premiului Pulitzer pentru jurnalism de investigaţie, SUA, şi “Fotojurnalismul în situaţii de criză şi război” cu Ioana Moldovan, cunoscută fotojurnalistă din România. La sfârșitul primei zile a Forumului, va avea loc o prezentare specială, dedicată inovațiilor în jurnalism, cu Atanas Tchobanov, senior editorul portalului de investigaţii Bivol.bg din Bulgaria.
În ziua a doua a Forumului mass-media 2016, participanții vor avea posibilitatea să dezbată problemele în activitatea profesională a jurnaliștilor din Republica Moldova și să propună soluții în cadrul a șase ateliere tematice care vor avea loc concomitent:
Atelierul 1. Accesul la informația de interes public: din greu în mai greu? (facilitatoare – Alina Radu, directoare ”Ziarul de Gardă” și Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice)
Atelierul 2. Digitalizarea TV: cum și pentru ce? (facilitatori – Alexandru Dorogan, expert media și Ludmila Topal, directoarea Canal Regional)
Atelierul 3. Mass-media și publicitatea: cum clădim parteneriate? (facilitatori – Ion Bunduchi, director executiv al Asociației Presei Electronice și Ludmila Andronic, președinta Consiliului de Presă)
Atelierul 4. Revizuirea Codului deontologic al jurnalistului din R. Moldova: necesitate și impact (facilitatoare – Nadine Gogu, directoare executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent)
Atelierul 5. Mediul online din Moldova: reglementare vs. autoreglementare (facilitator – Alexandru Lebedev, administrator al portalului Diez.md)
Atelier 6. Storytelling: ce este și la ce folosește? (facilitatoare – Oana Sandu și Ana Maria Ciobanu, editore la ”Decât o Revistă”, România).
Forumul mass-media 2016 va aproba o rezoluţie și completări la “Foaia de parcurs” pentru dezvoltarea mass-mediei din Republica Moldova, elaborată anul trecut. Documentele aprobate vor fi transmise autorităților, traduse în limbile engleză şi rusă şi oferite reprezentanţelor şi ambasadelor străine, organizaţiilor şi experţilor europeni şi internaţionali care monitorizează dezvoltarea democratică a Moldovei. Limba de lucru a Forumului va fi limba română, cu traducerea simultană în limbile rusă și engleză a sesiunilor de deschidere şi de încheiere a Forumului.
Forumul mass-media 2016 va avea loc la 2-3 decembrie 2016 și este organizat de Consiliul de Presă din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL).
Pagina web oficială a Forumului este platforma online www.mediaforum.md unde a fost creată o pagină specială - http://mediaforum.md/event care se actualizează continuu cu informaţii relevante despre acest eveniment, inclusiv lista speakerilor și a experților, agenda Forumului etc.
Prima ediţie a Forumului mass-media din Republica Moldova a avut loc la 27-28 octombrie 2015.
Desfăşurarea Forumului mass-media 2016 este finanţată de Programul Mass-Media al Fundaţiei Soros-Moldova, Programul Consiliului Europei “Promovarea jurnalismului profesionist și responsabil prin susținerea rețelei regionale a structurilor de autoreglementare”, Ambasada SUA în Republica Moldova şi Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei.
Pentru informaţii suplimentare:
tel.: (022) 210602 (persoană de contact – Diana Lungu, coordonatoare comunicare).