You are here

Despre educația mediatică

16 January 2017
5250 reads
La hotarul dintre ani, când se fac tot felul de bilanțuri și se întocmesc topuri,  vă prezentăm o retrospectivă a anului 2016 cu cele mai tari declarații făcute de cei 21 de invitații ai rubricii „MediaRing”. Iar pentru că declarații au fost foarte multe, încât ne-ar mai trebui un an ca să le înșiruim pe toate, le-am selectat doar pe cele care se referă la problemele acute din mass-media și la eventualele soluții.

Dunja Mijatović, Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei

„Dat fiind faptul că doar o populație informată, care dispune de competență mediatică, poate face alegeri raționale, nu emoționale, consolidarea programelor educaționale de formare a competenței mediatice și competenței Internet constituie unul din cele mai puternice instrumente de reducere a efectelor propagandei”.  

Corina Fusu, ministra Educației

„În statele membre ale UE includerea cursului de educație mediatică în programele de învățământ a devenit obiectiv principal între anii 2007-2009. Comisia europeană vede în educația mediatică un instrument de incluziune și cetățenie în societatea informațională de astăzi. Calitatea democrației depinde de participarea activă a cetățenilor la viața comunității lor, iar educația mediatică le oferă abilitățile necesare pentru a se descurca în fluxurile enorme  de informații diseminate în fiecare zi prin noile tehnologii de comunicare. În Republica Moldova educația mediatică poate fi predată în școli ca disciplină opțională, dar eu consider că noile tendințe în educație ne duc la ideea interdisciplinarității, comună mai multor materii, dacă nu chiar tuturor materiilor”.

„Apreciez foarte mult eforturile Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) în vederea promovării educației mediatice prin predarea în unele licee a acestei discipline. Primul pas a fost făcut, educația mediatică este pilotată în clase, în baza unor planuri de lecții mediatice. Următorul pas a fost întreprins de CJI în 2015 prin elaborarea conceptului de Strategie privind Integrarea educației mediatice în programa școlară și cea universitară din R. Moldova. La momentul actual (luna mai, 2016 – n.n.) Ministerul Educației, reprezentat de Consiliul pentru Curricula, reconceptualizează Curricula școlară și în cadrul grupurilor de lucru vom lucra și la curricula pentru educație mediatică”.

Alina Țurcanu, editor TV la postul de radio „Europa Liberă”

„Sunt cu ambele mâini pentru introducerea în programa școlară a Educației mediatice, și nu doar ca disciplină opțională. E nevoie să le dezvoltăm elevilor abilitatea de a citi conținutul media cu un ochi critic, de a se informa din mai multe surse, de a depista știrile false, care manipulează. Din câte știu, urma să fie implementat un proiect-pilot de acest gen începând din acest an, în mai multe școli. Lecțiile de educație mediatică pe care le desfășoară în licee, bunăoară, Centrul pentru Jurnalism Independent, în cadrul unor proiecte, sunt de un real folos și se bucură de succes. Știu asta de la colegii mei de la Radio „Europa Liberă” antrenați în calitate de instructori.