You are here

Dezbatere la Forumul mass-media 2017: cum ştirile false erodează încrederea în mass-media

06 November 2017
1990 reads
În prima zi a Forumului mass-media 2017 care se va desfăşura la 14-15 noiembrie în mun. Chişinău, va avea loc o dezbatere la tema „Ştirile false, manipularea informaţiei şi încrederea în mass-media” cu participarea unor experţi şi oficiali din ţară şi de peste hotare.
 
Rita Ruduša, directoarea executivă a Centrului Baltic pentru Excelență în Media din Letonia, Daniel Kaddik, directorul Biroului Europei de Sud-Est al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate din Germania și Kevin Z. Smith, director adjunct al Programului Kiplinger în Jurnalism al Universităţii Ohio din SUA, sunt experţii străini invitaţi să participe la această dezbatere, alături de Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova și Viorica Zaharia președinta Consiliului de Presă din ţara noastră. Dezbaterea va fi moderată de Vasile Botnaru, directorul Radio Europa Liberă Chişinău, iar participanții la Forumul mass-media 2017 vor avea ocazia să adreseze întrebări vorbitorilor la tema dezbaterii.

Rita Ruduša, directoarea executivă a Centrului Baltic pentru Excelență în Media din Letonia, a început să practice jurnalismul în anii nouăzeci ai secolului trecut, o perioadă de schimbări tectonice în istoria europeană. A făcut parte din primii corespondenți străini după destrămarea URSS și a relatat pentru cotidianul „Diena”. De asemenea, face parte din comunitatea experților media ai Biroului Radio Europa Liberă de la Praga și ai Fundațiilor pentru o Societate Deschisă, cu sediul la Londra. Anterior, a activat în calitate de editor de știri la Televiziunea Publică Letonă.    

Daniel Kaddik este directorul Biroului Europei de Sud-Est al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, o organizație non-profit care promovează valorile liberale, statul de drept și libertatea economică. Fundația este activă în mai mult de 60 de țări. Daniel Kaddik este implicat activ în promovarea antreprenoriatului și a responsabilității personale și politice. Este licențiat în studii guvernamentale la Universitatea din Erfurt, studii europene la Universitatea din Hamburg și studii internaționale la Universitatea din Birmingham. A activat în  Germania, India și Rusia.

Kevin Z. Smith este director adjunct al Programului Kiplinger în Jurnalismul Afacerilor Publice de la Universitatea Ohio din SUA. Are peste 20 de ani de experiență în jurnalism. A deținut mandatul de președinte al Societății Jurnaliștilor Profesioniști (SPJ) şi a activat în calitate de președinte al Comitetului de etică al grupului național. A predat jurnalism la Universitatea din Dayton. În calitate de scriitor și editor independent, a realizat  o  serie de articole despre impactul economic al explorării gazelor natural și   al forajului, despre biometrie și inițiative de securitate națională. A scris pentru revistele şi ziarele Times West Virginian (Fairmont), Bloomberg Financial News (Washington), Associated Press (Charleston).
 
Pagina web oficială a Forumului mass-media 2017 este platforma online www.mediaforum.md unde a fost creată o pagină specială - http://mediaforum.md/event/2017 care se actualizează continuu cu informaţii relevante, inclusiv lista speakerilor și a experților, agenda Forumului etc.
 
Până la 5 noiembrie 2017, persoanele interesate să participe la Forumul mass-media 2017 se pot înregistra online prin completarea formularului disponibil pe site. Organizatorii vor procesa toate formularele de înregistrare și vor transmite confirmări persoanelor selectate. Lista participanților va fi publicată cu cinci zile înaintea începerii Forumului.
 
Pentru informaţii suplimentare:
tel.: (022) 210602 (persoană de contact – Diana Lungu, coordonatoare comunicare).
 
Forumul Mass-Media este organizat de Consiliul de Presă din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL). Desfăşurarea Forumului mass-media 2017 este finanţată de Programul Mass-Media al Fundaţiei Soros-Moldova şi co-finanţată de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania), DW Academie (Germania) şi Ambasada SUA în Republica Moldova.