You are here

Premianții anului 2017 în jurnalism: Iurie Sănduţă

22 December 2017
3324 reads
Iurie Sănduţă, RISE Moldova: „Avem nevoie de cât mai multe redacții independente”

La o vârstă destul de tânără, Iurie Sănduţă a reușit să se afirme drept unul dintre cei mai buni jurnaliști de investigație din Republica Moldova. Prin materialele realizate, el a deconspirat mai multe scheme de corupție sau legături politico-economice. Gustul pentru investigații l-a prins la „Ziarul de Gardă”, unde o perioadă a coordonat și departamentul de profil, după care și-a asumat calitatea de lider al echipei RISE Moldova. Pentru materialele realizate s-a învrednicit de numeroase premii, iar în seara de 14 decembrie, la Gala Presei, Iurie Sănduță a mai cules un „măr jurnalistic”, devenind unul din cei „Zece jurnaliști ai anului”.

Iurie Sănduţă ne-a răspuns la următoarele trei întrebări:

1. Cum a fost anul 2017 pentru Dvs., dar și pentru presa din Republica Moldova?
2. Ce semnificație are pentru Dvs. acest premiu?
3. Ce sfaturi – două, trei maximum – le-ați da viitorilor jurnaliști care vor să se afirme în meserie?

  • Anul 2017 a fost unul bun, cu multe realizări. Chiar dacă pe RISE au apărut mai puține materiale, a crescut numărul lor în presa locală, acolo unde noi, jurnaliștii de la RISE Moldova, am coordonat mai multe proiecte de profil. Astfel, jurnaliștii din raioane au fost instruiți cum să documenteze subiectele și cum să realizeze investigații la nivel local. A fost o experiență interesantă, dar și o provocare pentru noi, deoarece scopul nostru a fost să formăm în comunitățile locale jurnaliști care să realizeze investigații de calitate. În ceea ce privește situația presei din Republica Moldova, am remarcat că anul care se încheie a fost unul al bătăliilor între diverse tabere media, și anume, dintre jurnaliștii care scriu corect și onest, și cei angajați politic. Aceștia din urmă nu ar trebui să uite însă că, înainte de toate, sunt jurnaliști, drept care trebuie să-și facă meseria în interesul publicului, nu în cel de partid. Sper totuși că acești jurnaliști vor înțelege, într-o bună zi, că nu este bine ceea ce fac și vor alege să-și exercite corect meseria. Căci mass-media din Republica Moldova au nevoie de cât mai multe redacții independente. 
  • Faptul că și în 2017 mă număr printre cei „Zece jurnaliști ai anului” este o încurajare pentru mine și o confirmare că ceea ce fac este bine. Și este un premiu care mă motivează să fac în continuare, tot mai hotărât, investigație. 
  • Pe tinerii jurnaliști îi îndemn să fie curajoși și incisivi cu autoritățile și să evite favorurile sau alte forme de mituire venite din partea acestora. La fel, ar trebui să știe cum să-i provoace pe cei intervievați, pentru a obține de la ei informația necesară. Înainte de aceasta, însă, cred că este important ca tinerii care vin în media să înțeleagă dacă jurnalismul este ceea ce-și doresc cu adevărat. Este o meserie pe care o faci cu dedicație doar dacă există și plăcere. În caz contrar, riști să produci materiale, cel puțin, superficiale...
 
Ion Ciobanu,
Școala de Studii Avansate în Jurnalism