You are here

Premianții anului 2017 în jurnalism: Alexandru Popescu

27 December 2017
1736 reads
Alexandru Popescu, Radio Europa Liberă„Mi-am pregătit cu migală filmările de a doua zi și am fost atent unde pun virgulele...”

A intrat în jurnalism în anul 2010. A lucrat la Agenția de știri Info-Prim Neo, unde a fost responsabil de domeniul politic, apoi a fost reporter politic la Jurnal TV și Prime TV. În 2014 a venit la Radio Europa Liberă, în echipa proiectului TV „Pur și Simplu”, realizat de această instituție. Deși, în toamna recentă, a decis să plece peste hotare, comunitatea jurnaliștilor a ținut să aprecieze munca făcută de Alexandru Popescu în 2017. La Gala Presei din 14 decembrie, el a fost desemnat drept unul dintre cei mai buni jurnaliști ai anului curent, categoria reportaj TV, pentru seria de documentare „România - zece ani pe harta UE”. 

Alexandru Popescu ne-a răspuns la următoarele trei întrebări:

1. Cum a fost anul 2017 pentru Dvs., dar și pentru presa din Republica Moldova?
2. Ce semnificație are pentru Dvs. acest premiu?
3. Ce sfaturi – două, trei maximum – le-ați da viitorilor jurnaliști care vor să se afirme în meserie?

  • Anul 2017 a fost unul al deciziilor importante pentru mine și familia mea, pentru că am decis să plecăm definitiv din Republica Moldova, așa cum o făcuse ceva mai devreme una dintre surorile mele. A fost însă și anul în care am realizat câteva reportaje, zic eu, bune, alături de echipa Radio Europa Liberă. Acesta și este pentru mine cel mai frumos lucru în jurnalism - faptul că am/am avut șansa de a cunoaște spontan mulți oameni interesanți, oameni care inspiră, de la care înveți... Mi-e greu să spun cum a fost acest an pentru presa din Republica Moldova. Nu cred însă că aș putea afirma că libertatea de exprimare sau calitatea jurnalismului moldovenesc în general au evoluat.
 
  • Voi spune, fără prea multă modestie, că este un premiu meritat. Să cutreieri satele și orașele de peste Prut, în încercarea de a înțelege mai bine cum au evoluat lucrurile în România în acești zece ani de la aderarea țării la Uniunea Europeană, a fost un exercițiu deloc ușor. A trebuit să discut cu multă lume la telefon, să străbatem câteva mii de kilometri, să găsim alți oameni în locul celor care nu ne mai răspundeau la telefon... Până la urmă, cred că am reușit, alături de cameramanul Andrei Moraru, să surprind momente și mărturisiri care să ajute la crearea unei imagini mai obiective despre schimbările pe care i le-au adus României statutul de țară membră a UE. Știu că „mărul” este unul dintre cele mai importante premii din jurnalismul moldovenesc. Asta însă mă convinge și mai mult că, dacă tot am ajuns undeva sus în această meserie, ar fi bine să mai încerc și alta. Nu zic că abandonez în totalitate jurnalismul, ci doar că încerc și altceva unde să pot ajunge sus.
 
  • Celor care se gândesc să devină jurnaliști le-aș sugera să reflecteze adânc dacă asta chiar este ceea ce-și doresc să facă. Este o meserie solicitantă și exigentă. Dacă nu ții ritmul și nu încerci să-ți sporești abilitățile, nu știu dacă mai devii jurnalist de calitate. Pe mine m-a ajutat faptul că prioritară a fost munca, mai puțin ideea de afirmare. Am încercat să-mi pregătesc cu migală filmările de a doua zi și să fiu atent unde pun virgulele în propoziții...