You are here

Cum verificăm dacă informațiile apărute în presă sunt adevărate?

07 June 2019
2283 reads
Se întâmplă să dăm de știri senzaționale, în special în mediul online, despre moartea unor artiști sau despre accidente groaznice, care, până la urmă, nu se adeveresc. Ce trebuie să facem pentru a depista știrile false și a nu cădea în capcana manipulatorilor? Invitata rubricii How to, Lilia Zaharia, reporteră la Platforma online www.stopfals.md, vine cu câteva sfaturi în acest sens.
 
Verificați sursa
Sunt câțiva pași pe care trebuie să-i urmeze orice utilizator de Internet, pentru a se convinge dacă o informație apărută online este adevărată sau falsă. Întâi de toate, ar trebui să verifice sursa. De foarte multe ori, informațiile false și tendențioase sunt distribuite de pe site-uri suspecte, create anume pentru a distribui acea dezinformare. Și, când mă refer la sursă, am în vedere linkul acelui site. În momentul în care nu poți deschide linkul, decât fiind condiționat să-l distribui pe Facebook sau pe alte rețele de socializare, e clar că ai nimerit într-o capcană. Sfatul meu este să vă creați o listă de surse de site-uri credibile, de unde să vă informați. Și atunci nu veți mai acorda atenție știrilor senzaționale care apar pe site-uri obscure.
 

Atenție la titlu!
Un alt moment important este titlul articolului. Autorii de știri false încearcă anume prin titluri senzaționale să inducă în eroare cititorii. Un titlu trebuie să informeze, dar dacă stârnește anumite emoții - fie de furie, fie de deznădejde - este un semn că informația respectivă ar putea să fie falsă, tendențioasă sau manipulatoare.
 
 
Stabiliți autenticitatea fotografiilor
Nu uitați să verificați și pozele, care de obicei însoțesc știrile false. Vă dau un exemplu: un site de la noi a încercat să ne sperie în legătură cu o „invazie” de refugiați, afirmând că Republica Moldova se pregătește să-i primească. Noi am depistat că poza era făcută în Macedonia, în anul 2014, când Europa se confrunta cu invazia migranților, dar nicidecum nu reflecta situația din Republica Moldova.
 
 
Expertize sau speculații?
Uneori, creatorii de informații manipulatoare și false operează și cu așa-ziși experți. De foarte multe ori în știrile care dezinformează nu se fac trimiteri la experți credibili, dar la generalizări de tipul „potrivit experților” fără a preciza cine ar fi aceștia. Să nu uităm că o informație este credibilă doar atunci când se bazează pe fapte, nu pe speculații.
 
Nu vă lăsați trași pe sfoară de pamflete!
Mediul online este astăzi împânzit de site-uri cu caracter satiric. De aceea internauții ar trebui să fie atenți, pentru a nu lua drept adevărate unele știri care sunt pamflete și nu se bazează pe fapte reale. Să ne amintim de „invazia celor 30.000 de sirieni”, știrea falsă difuzată masiv la noi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016. Inițial, materialul a fost un pamflet, apărut pe un site de satiră, dar multe medii de la noi l-au prezentat drept știre adevărată. Și astăzi, unii cetățeni mai cred în aceasta dezinformare.
 
Articolul e semnat sau anonim?
Orice articol trebuie să fie semnat de un autor credibil și identificabil. Dacă articolul este anonim, acest fapt trebuie să ne pună pe gânduri. Adesea, la portalul Stopfals.md ne confruntăm cu situații când nu putem da de autorii unor articole de dezinformare. Aceștia rămân în anonimat din două considerente – fie pentru că nu vor să-și asume responsabilitate față de cele scrise, fie pentru că au distribuit special acea informație în mediul online pentru a crea panică și a dezinforma cetățenii.