You are here

How to: Cum ne asigurăm securitatea la acțiunile de protest?

12 June 2019
1626 reads
În contextul ultimelor evenimente politice din Republica Moldova, când  reprezentanții mass-media au fost agresați și intimidați în timp ce își exercitau atribuțiile profesionale, am decis să prezentăm jurnaliștilor câteva sfaturi, care îi vor ajuta să fie mai precauți. Jurnalista Dina Tokbaeva, de la portalul Newreporter.org, recomandă mai multe măsuri de securitate în acest sens. Precizăm că portalul este un proiect al Reprezentanței Internews în Asia Centrală, care apare în trei limbi: rusă, cazahă și  tadjică.
 
  • Îmbrăcați-vă la fel ca și participanții la miting, dar nu uitați să aveți legitimația de presă
 
Blugii, chipiul și o geantă pe umăr ar fi varianta potrivită. Chipiul cu carcasă din plastic este mai indicat și vă poate proteja de eventuale lovituri peste cap. De asemenea, sunt utile în acest caz și telefoanele mobile cu microfon – puteți să transmiți informații fără să atrageți atenția cuiva la ceea ce faceți.
 
  • Ascundeți echipamentul tehnic de brand sau nu luați cu voi echipament scump
 
În acest caz, de obicei, se acoperă cu lipici negru denumirea companiei care a produs echipamentul tehnic. S-ar putea ca anumite persoane, care vor observa denumirea Canon sau Nikon, să se gândească la costul acestor aparate. La fel, nu recomandăm să luați la proteste rucsacurile pentru profesioniști – ele pot deveni țintă pentru unii oameni supărați pe jurnaliști.
 
  • Țineți-vă alături de alți jurnaliști
 
În cazul în care veți nimeri într-o situație de conflict, eventual, colegii ar putea să vă ajute să ieșiți din încurcătură.
 
  • Împrieteniți-vă cu un participant
 
Dacă, totuși, vreți informații exclusive, găsiți o persoană din rândul participanților - cineva care are acces la evenimentele-cheie și e cunoscut printre protestatari. Într-o situație mai riscantă pentru jurnalist, aceasta ar putea să le spună altor participanți la miting să nu vă atingă.
 
  • Echipele de filmare la proteste ar trebuie să lucreze ca „un tot întreg”
 
Cameramanul, care deseori este nevoit să privească prin obiectivul camerei la cele ce se întâmplă, nu poate întotdeauna să evalueze adecvat realitatea. De aceea jurnalistul trebuie să-l îndrume, să-l ajute și să-l prevină în caz de necesitate. Reporterul trebuie să se afle permanent alături de cameraman. În primul rând, pentru că în mulțime este foarte ușor să vă pierdeți unul pe altul. În al doilea rând, pentru a fi gata de orice schimbare a situației.
 
De asemenea, este util să aveți numerele de telefoane ale apărătorilor drepturilor omului, organizațiilor de media. Și, nu în ultimul rând, citiți încă o dată contractul de muncă și vedeți ce prevede acesta în cazul în care vi se întâmplă ceva pe teren, când vă aflați în exercitarea atribuțiilor profesionale.