You are here

Cum au reacționat jurnaliștii și reprezentanții societății civile pe rețelele de socializare la afirmațiile că ar fi fost interceptați de serviciile speciale

22 November 2019
1395 reads
Jurnaliștii și reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale, care se regăsesc în lista celor interceptați de serviciile speciale, potrivit deputatului și președintelui Comisiei parlamentare de securitate Chiril Moțpan, au reacționat diferit la cele anunțate. Unii au privit sceptic această informație, iar alții au subliniat că li s-au adeverit temerile cu privire la interceptări și filări.

Chiril Motpan a prezentat documente care adeveresc că eu, Angela Gonta și Mariana Rata, la fel ca și mulți alți jurnaliști, am fost interceptate și filate (!) pe timpul fostei guvernări. Cel mai trist e că deloc nu mă surprinde. Dar și mai trist e că în septembrie curent am primit răspunsul oficial al Procurăturii Generale precum că așa ceva n-a fost” a scris Natalia Morari, fondatoarea și directoarea executivă a TV8, pe rețelele de socializare.

Jurnalista TV8  Angela Gonța susține că la cele anunțate ar trebui să reacționeze și fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan (în prezent deputat democrat). „Dl deputat, fost ministru de Interne democrat, Jizdan nu are nimic de comentat? Sute de oameni simpli si jurnaliști filați și interceptați ilegal...”, a scris Gonța.

Tot de la TV 8, Mariana Rață se arată uimită de numărul de persoane interceptate. „100 de jurnaliști din Moldova, 100!!!!!!!, printre care și umila mea persoană, doar și colegele mele Angela Gonța și Natalia Morari, am fost monitorizați de angajați ai statului, plătiți din bani publici să investigheze crime serioase. Angajații direcției 5 a INI, în loc să caute criminali, traficanți de droguri și arme, aveau grijă să ne fileze și intercepteze pentru că asta vroia o minte bolnavă!!!! Direcția a fost desființată, dar angajații de acolo nu vor nica să ne spună? Noapte bună și la Miami!”, a comentat Mariana Rață.

Nici pentru Ion Terguță nu este o noutate că a fost interceptat, deși nu vede niciun motiv pentru asta: „Îmi amintesc că acum ceva vreme Renato Usatâi a făcut o afirmație la un post de televiziune, că interceptarea jurnaliștilor s-a putut opera doar în cadrul unor dosare penale. Pe un caz concret, la Bălți, acesta afirma că o jurnalistă din acel oraș a fost încadrată într-un dosar penal pentru trafic de droguri. Dacă aceste interceptări există și încadrările juridice sunt adevărate, unde putem ajunge? Înțeleg că acum nu mai răspunde nimeni pentru aceste ilegalități. Povestea e cum trăim mai departe?”, a scris Terguță.

Fondatorul Agora Tudor Darie consideră că de modul în care va reacționa societatea va depinde dacă și pe viitor se vor face interceptări ale jurnaliștilor. „Am aflat că sunt un "om periculos" pentru societate, alături de alți colegi din media. Acest caz nu trebuie lăsat să treacă ușor. Aici nu e vorba doar de Plahotniuc, deoarece pe acele acte, prin care s-a inițiat urmărirea noastră, există semnătura unor oameni concreți, care au făcut abuz de funcțiile lor și care acum trebuie să răspundă, conform legii. Nu e vorba de răzbunare, e mai important altceva: de modul în care vom reacționa va depinde dacă în viitor vor mai fi urmăriți și hărțuiți jurnaliștii în asemenea hal”, a subliniat Darie.

Jurnalistul RISE Moldova Ion Preșca, spune că a bănuit că este interceptat. „Ceea ce presupuneam s-a confirmat. Ministerul Interceptărilor a lucrat de zor și pentru a-mi monitoriza activitatea și intercepta convorbirile. În setul de documente la care am avut acces cu colegii de la RISE Moldova care a rezultat cu această investigație https://www.rise.md/articol/ministerul-interceptarilor nu apărea numele meu”, a subliniat Preașcă.

Deputatul Dumitru Alaiba (trecut și el în listă) a comentat: „Un lucru este regretabil - că banii din impozitele cetățenilor sunt irosiți pe asemenea porcării în loc să meargă pe spitale sau școli, iar instituțiile statului ne urmăreau pe noi, în loc să prindă criminali. Interceptările au fost doar primul răspuns previzibil al sistemului - să se bage în viața ta privată. Să adune noroi. Gândurile mele sunt la oamenii care au avut de suferit mult mai mult decât să fie interceptați. Oameni care au fost persecutați, distruși psihologic, intimidați. Oameni care au fost nevoiți să fugă din țară, de frică. E important să nu uităm - guvernarea lui Plahotniuc era în stare să aplice instrumente mult mai odioase decât interceptări și urmăriri. Și chiar le aplicau. Motivația mea în acest parlament este una personală. Vreau o țară liberă, unde să poți să vorbești, să scrii ce gândești fără riscul de a fi interceptat sau altfel intimidat. Vreau ca nimeni să nu treacă prin ceea ce am trecut eu și cei apropiați mie”, a reacționat Alaiba.

Redactorul Platzforma Vitalie Sprîncean, la rândul său, a atras atenția asupra faptului că listele prezentate de Chiril Moțpan includ doar numele unor  jurnaliști și persoane din societatea civilă, interceptate pentru că ar fi susținători ai Partidului Demnitate și Adevăr, din care face parte. „Doar pe mine mă deranjează faptul că Chiril Moțpan face dezvăluiri ”de partid” despre interceptări?
Adică, victime am fost toți, da el povestește doar despre partidul său...

De ce nu ar publica lista tuturor dosarelor de interceptare? El, ca deputat și șef al Comisiei pentru Securitate națională are acces la datele astea. Eu, că cetățean nu am și, în plus, pot fi mințit de procuratură, cum au fost mințiți alții (de exemplu, Natalia Morari). Eu nu-s de acord cu privatizarea victimizării, nici când e pe linie de partid, nici când e altfel”, a scris Sprîncean.

Andrei Cebotari de la CPR Moldova - Centrul de Politici și Reforme a observat că fotografia lui Sergiu Tofilat, expert Watch Dog, publicată în lista lui Moțpan, este una recentă, când acesta a participat în campania electorală la alegerile locale din toamnă. „Eu am o mică întrebare la autorul listei persoanelor ce au fost urmărite la indicația fostei conduceri MAI. În listă sunt poze, spre exemplu, a lui Sergiu Tofilat, cu photoframe "Eu votez echipa Forţa nouă" care a apărut abia în septembrie 2019, pe timpul actualei guvernări? Occupyguguta şi CPR Moldova (din care fac parte şi eu) au protestat împotriva lui Plahotniuc, dar nu sunt susţinătorii PPDA, aşa cum i-aţi calificat în listă, în mişcare persoanele având diverse viziuni politice, iar faptul care ne-a unit a fost lupta cu oligarhul. Totodată, dacă lista a fost creată acum de autorul acesteia, am vrea să vedem actele de la MAI sau alte autorităţi care confirmă veridicitatea informaţiilor din listă, de altfe,l pare a fi un piar politic şi nimic mai mult ”, a scris Cebotari.
 

Citiți și: Mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai societății civile ar fi fost interceptați de serviciile speciale din Republica Moldova