Elena Ceaikovskaia de la publicația Antena a amintit că, până în prezent, au fost evacuate mai multe chioșcuri, deși regulamentul care vizează comerțul stradal prevede excepții pentru comercializarea ziarelor. Ea a amintit și de faptul că doar pe parcursul anului trecut, ziare precum Timpul, SP Bălți au încetat să mai fie scoase de sub tipar, iar Jurnal de Chișinău și-a sistat activitatea. „Una dintre principalele cauze ale acestei tendințe este scăderea catastrofală a numărului de chioșcuri care comercializează presă. (...) Noi nu avem unde să ne vindem producția și oamenii își pierd locurile de muncă”, a afirmat Ceaikovskaia.
Jurnalista a precizat că autoritățile invocă faptul că în prezent se elaborează un concept de amplasare a gheretelor, care încă nu a fost făcut public.
Nicolae Dabija, redactor-șef al săptămânalului Literatura și Arta, a punctat că gheretele cu presă au fost înlocuite cu cele care vând cafea și alte produse. „Cei care au declanșat campanii contra chioșcurilor sunt împotriva culturii de fapt. Pentru că aici suntem cu toții în pierdere - nu numai ziarele, dar și tipografiile și, în primul rând, cititorul. Dacă dezobișnuim cititorul să citească eu cred degradează țara și poporul. Fără presă poporul sălbăticește”, a declarat Dabija.
„Sunt țări cu mult mai dezvoltate din punct de vedere tehnologic, dar cu toate acestea, dimineaț,a se aruncă ziarul în fața casei. În Franța există străzi ornamentate frumos cu ziare, iar noi refuzăm cititul pe hîrtie”, a intervenit și Stan Lipcanu de la ziarul Săptămâna. Jurnaliștii cer autorităților să nu mai închidă chioșcuri și să susțină presa scrisă prin subvenții.
Anterior și Moldpresa Grup, rețea de distribuție cu amănuntul a ziarelor și publicațiilor periodice, a anunțat că Chișinăul riscă să rămână fără presă pentru că autoritățile din Capitală nu le mai prelungesc schemele de amplasare a chioșcurilor.
Funcționarii susțin că Moldpresa le-a amplasat „la fiecare 50 de metri” și promit că vor găsi o soluție pentru a rezolva problema.