You are here

Jurnalistul Petru Bogatu s-a stins din viață

23 March 2020
1023 reads
Jurnalistul Petru Bogatu s-a stins din viață duminică, 22 martie, la vârsta de 69 de ani, fiind răpus de cancer. Editorialist, analist politic și profesor universitar, el a decedat la câteva zile după ce a fost internat într-un spital din Capitală. 

„Când mergi prin infern, important e să nu te oprești (Winston Churchill)”, scria Petru Bogatu în una dintre ultimele sale postări pe pagina de Facebook, pe 19 martie.
 

Petru Bogatu s-a născut la 12 iulie 1951 în satul Sucleia, Slobozia. A fost jurnalist, eseist, analist politic și scriitor și a predat la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova. Bogatu a absolvit Institutul pedagogic din Bălţi şi Şcoala de înalte studii politice din Rostov pe Don, Rusia. Unul dintre fondatorii Frontului Popular, a fost vicepreşedinte al FPM între 1990-1992, iar din 1994 până în 2002 a ocupat funcția de redactor-şef la ziarul Ţara. Ulterior, a fost editorialist al cotidianului Ziua (Bucureşti), editorialist şi redactor-şef al publicației Flux, apoi editorialist la Jurnal de Chişinău, Vocea Basarabiei, portalul Deschide.md. În calitate de profesor universitar, a scris numeroase articole, studii și manuale. De asemenea, este autorul romanului polițienesc „Funia împletită în trei”, autor al manualului Jurnalism de investigație și coautor al cărții Revoluția Twitter, despre evenimentele din aprilie 2009. 

Din 2016 până în prezent, jurnalistul a realizat emisiunea „Cronica lui Bogatu” de la postul de televiziune Prime. Ultima ediţie moderată de el a fost cea din data de 8 martie.

Ziaristul s-a numărat de mai multe ori printre laureații Galei jurnaliștilor anului, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Comitetul pentru Libertatea Presei. Potrivit ghidului „50+1 jurnaliști”, editorialele lui Petru Bogatu sunt considerate un model de referință în peisajul mediatic al Republicii Moldova. 

Sursa foto: Facebook/Petru Bogatu