You are here

Unii funcționari se consideră editori de știri

27 March 2020
1211 reads
Lilia Zaharia, jurnalistă de investigație

Se întețește practica când funcționari și demnitari publici se arată indignați de activitatea instituțiilor media sau a jurnaliștilor și își permit să îi corecteze. Unii colegi sunt contactați de funcționari, vărsându-și amarul că frazele i-au pus în lumină proastă. Alții, însă, vin cu acuzații că produsul  jurnalistic ar constitui fructul unei răfuieli. Când funcționarii vor înțelege că atât ei, cât și jurnaliștii sunt sclavii cetățenilor?

De multe ori funcționarii sunt supărați pe jurnaliști. O fac pe bună dreptate în cazul în care jurnalistul, din grabă sau din lipsă de profesionalism, gafează, dezinformând sau inducând în eroare publicul. Cred că rolul jurnalistului este de a se informa, apoi de a informa, deoarece noi suntem, în fața publicului, dovada credibilității. Jurnaliștii care dezinformează intenționat, în opinia mea, trebuie să fie taxați, mai ales acei colegi care lasă Codul deontologic al jurnalistului să se prăfuiască în sertarele unui dulap, iar ei cântă osanale la instituțiile media conduse de patronii-politicieni.

Supărați de structura unei știri

Totuși, avem situații în care jurnaliștii, după ce își realizează produsul media și îl difuzează/publică, sunt sunați sau avertizați de către unele persoane cu funcții publice, muștruluindu-i că nu le-a plăcut structura știrii sau că sincronul cu el ar fi mai lung ca al adversarului său politic. Această practică se perindă pe la autoritățile publice locale, dar și cele centrale.

Director la Apă-Canal Nisporeni sau redactor?

Recent, jurnalista Eugenia Sârbu de la postul de televiziune din orașul Nisporeni, Albasat TV, a sesizat un abuz comis de către directorul SA Apă-Canal Nisporeni, Ion Gangan. Reportera a relatat că, la 24 ianuarie, a fost difuzat un reportaj despre majorarea tarifelor la apă și canalizare în orașul Nisporeni. După difuzarea materialului, jurnalista a fost contactată telefonic de către Ion Gangan, foarte supărat, motivând că materialul nu a fost redactat corect. Totodată, jurnalista mai precizează că directorul SA Apă-Canal Nisporeni i-ar fi telefonat și soacrei reporterei să se plângă.

La scurt timp, organizațiile neguvernamentale de media au emis o declarație prin care au condamnat acțiunile de amenințare, hărțuire și intimidare a echipei Albasat TV. 

Observații de la conducerea raionului Rezina

Un alt caz vociferat de jurnaliști este cel al Angelei Zaharova de la postul de televiziune Elita TV din orașul Rezina. Aceasta a menționat într-o postare pe rețelele sociale că în luna februarie a contactat-o Valeriu Ciorici, președintele raionului Rezina,  care ar fi atenționat-o că trebuie să reflecte corect ședința Consiliului orășenesc.

Am avut și eu câteva situații când funcționari, supărați foc că le verificam averile și interesele personale, mă contactau telefonic, corectând verbal frazele din investigație. E vorba de Anatol Mămăligă, fost secretar de stat de la Ministerul Sănătății, care ulterior, și-a dat demisia, la scurt timp după ce, în investigație, am scos la iveală un conflict de interese în care se afla acesta cu fosta ministră de la Sănătate.

Nemulțumire de demnitar și la sud

Un alt caz, din alegerile locale din toamna anului trecut, a arătat că unii funcționari consideră presa „spălătoare de imagine”, iar când jurnaliștii scormonesc în interesele lor personale, devin dușmanii publicului.

Vorbim în acest caz de actualul președinte al raionului Cimișlia, care după publicarea investigației, a venit cu un mesaj pentru a face corectări și precizări. Deși în investigație i s-a dat dreptul la replică atunci când a fost întrebat despre contractele de achiziții pe care le-a avut Consiliul raional Cimișlia cu o firmă pe care Olărescu a condus-o până a veni în funcție publică, demnitarul și-a manifestat nemulțumirea, acuzându-mă că aș realiza investigații la comandă. 

De ce funcționarul este obligat să răspundă la toate întrebările de interes public?

Este greșită abordarea autorităților de a acționa în acest mod, arătând din deget jurnaliștilor. Noi, jurnaliștii, ne facem munca indiferent de faptul că mulți demnitari cârnesc din nas în fața întrebărilor incomode adresate de reporter sau răspund cu preacunoscutul refren „altă întrebare”. Jurnalistul este avocatul cetățeanului, iar insistența noastră, de fapt, e stârnită de curiozitatea publicului. 

Simplu - demnitarul și funcționarul e plătit din taxele noastre. Funcționarului i se achită periodic sporuri salariale, indemnizații și alte facilități pecuniare din buzunarele noastre.

Cei nemulțumiți de activitatea colegilor jurnaliști sau de produsul jurnalistic, pot acționa legal și corect, apelând la Consiliul de Presă din Moldova sau la Consiliul Audiovizualului, dacă la mijloc este o instituție media din domeniul audiovizual.