You are here

Cazul jurnalistei de la Ceadîr-Lunga: după ce a fost amendată de poliție, riscă să fie acționată în judecată

18 May 2020
1155 reads
Administrația fabricii Asena Textil din Ceadîr-Lunga susține că o va acționa în judecată pe jurnalista Natalia Cebotari de la ziarul regional „Znamea” pentru postările acesteia pe Facebook privind presupusele încălcări admise de companie în raport cu angajații săi. Asta după ce, săptămâna trecută, Cebotari a fost amendată de Poliție pentru calomnie, în baza unei plângeri depusă de o persoană din administrație, nemulțumită că jurnalista ar fi scris informații eronate. Cebotari neagă acuzațiile și spune că va ataca decizia polițiștilor.

În postările sale de pe Facebook, publicate în luna martie, jurnalista Natalia Cebotari a scos la iveală mai multe nereguli pe care administrația fabricii le-ar fi admis în raport cu muncitorii. Cei din urmă s-au plâns că își desfășoară munca în spații aglomerate și prost aerisite, iar angajatorul refuză să respecte măsurile igienico-sanitare. Datele au fost publicate sub protecția anonimatului. Ulterior, administratoarea întreprinderii ar fi exercitat presiuni asupra angajaților ca să-i identifice pe cei ce au răspândit informațiile, iar jurnalista a devenit ținta mai multor intimidări și amenințări. 

 
Printre primele postări la subiect (secvență). Sursa foto: Nata Cebotari

Dosar „cusut” de Asena Textil

Anna Iabanji, manager regional în cadrul companiei, consideră că informațiile publicate de Natalia Cebotari precum că ea ar fi admis nereguli în adresa angajaților nu corespund realității și, din această cauză, a decis să se adreseze organelor de drept. „Ea [Natalia Cebotari, n.r.] într-o lună și jumătate a scris foarte multe postări despre mine, deși noi nu ne cunoaștem, precum că eu îi terorizez pe unii angajați, că am stabilit un regim rigid de aplicare a amenzilor, că nu le permit oamenilor să se folosească de toaletă și multe altele. Eu toate aceste postări le-am adunat, am mers la Poliție și am scris o cerere pentru calomnie”, a explicat Iabanji pentru Media Azi. 

Ea a precizat că a depus plângerea din nume personal și nu din numele instituției, fapt confirmat și de Ludmila Sert, directoarea executivă Asena Textil. În baza cererii depuse la Inspectoratul de Poliție Ceadîr-Lunga, în privința jurnalistei a fost pornit un proces contravențional de pe urma căruia ea s-a ales cu o amendă de 2.400 de lei.

Pe de altă parte, potrivit Annei Iabanji, juriștii fabricii pregătesc documentele pentru a depune o cerere în instanță împotriva jurnalistei: „Da, noi vom depune o cerere pe numele ei în instanță din numele întreprinderii. Juriștii pregătesc dosarul. Am primit o dispoziție din partea conducerii turcești să facem totul conform legii”. 

Iabanji afirmă că nu a amenințat-o pe jurnalistă și că a invitat-o să viziteze întreprinderea ca să vadă situația la fața locului, dar reportera ar fi refuzat din motive de securitate. În prezent, potrivit ei, fabrica din Ceadîr-Lunga nu activează din cauza situației epidemiologice. 

Poliția din Ceadîr-Lunga va vorbi doar în instanță

Natalia Cebotari se arată nedumerită de amploarea conflictului iscat în urma publicării informațiilor și susține că a pregătit actele pentru a contesta amenda aplicată de polițiști. Ea afirmă că polițistul, inițial, i-a spus că cel mai probabil va înceta procesul contravențional pentru că nu ar exista componenta infracțiunii, dar și-a schimbat decizia și i-a prezentat într-un final procesul-verbal de sancționare. De asemenea, potrivit lui Cebotari, polițistul nu i-ar fi dat să facă cunoștință și cu cererea depusă de Iabanji. „Nu am înțeles cum a ajuns el la această concluzie, deoarece atunci când eu îi ofeream explicații, am anexat mai multe copii ale mesajelor de la angajați și scrisoarea anonimă unde angajatele scriu că sunt șantajate și amenințate, că vor fi date afară și că sunt impuse să șteargă postările care au fost scrise de ele în susținerea celor spuse de mine”, a mai spus Cebotari. 

Procesul-verbal, întocmit de polițistul din Ceadîr-Lunga. Sursa foto: Nata Cebotari

Jurnalista a adăugat că ar fi primit amenințări la telefon din partea administrației companiei și că i s-ar fi cerut să-i numească pe cei care i-au furnizat informațiile. Mai mult, un reprezentat al companiei din străinătate i-ar fi spus că fabrica va fi închisă din vina ei.

Angajatul Inspectoratul de Poliție Ceadîr-Lunga, care a aplicat amenda de 2.400 de lei Nataliei Cebotari, a refuzat să comenteze decizia, precizând că va oferi detalii doar într-un eventual proces de judecată. „Noi adoptăm deciziile în baza materialelor, iar detaliile despre materiale eu nu pot să le expun pentru că dacă încep să povestesc toate informațiile respective o să fiu concediat”, ne-a spus polițistul Ivan Slavioglo. 

ONG-urile de media au condamnat acțiunile Inspectoratului de Poliție Ceadîr-Lunga în raport cu jurnalista Natalia Cebotari și și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul îngrădirii dreptului la libertatea de exprimare. „Prin urmare, intentarea dosarelor contravenționale împotriva jurnaliștilor care își exercită cu bună credință sarcina de informare a cetățenilor asupra problemelor de interes public, reprezintă o practică periculoasă, abuzivă și ilegală, fiind inacceptabilă într-o societate democratică”, susțin semnatarii.