You are here

TVC 21 s-a ales cu avertizare publică după ce reprezentanții Academiei de Științe s-au plâns la CA

12 August 2020
1167 reads
Postul de televiziune TVC 21 s-a ales cu avertizare publică după o sesizare remisă la Consiliul Audiovizualului (CA) de Consiliul Consultativ al academicienilor din cadrul Academiei de Științe a Moldovei. Oamenii de știință s-au arătat nemulțumiți de prestația moderatoarei emisiunii „Important”, care ar fi fost părtinitoare. Jurnalista a respins acuzațiile.

Reprezentanții Academiei de Științe susțin în sesizare că moderatoarea Margarita Răducan, în cadrul unei ediții de la începutul lunii iulie a emisiunii, a invocat necesitatea demisiei actualei conduceri a AȘM. Prin urmare, ea nu ar fi asigurat distincția clară între fapte și opinii și nu a dat dovadă de imparțialitate. Ediția vizată face parte dintr-un ciclu de emisiuni ce abordează activitatea Academiei. Semnatarii susțin că tonalitatea „imperativă” a moderatoarei în cadrul emisiunii le creează impresia că programele au fost făcute „la comandă”.
„Ceea ce se promovează la acest post de televiziune nu pot să spun că este corect, fiindcă se invită persoane care, de fapt, nu sunt academicieni, dar sunt numiți academicieni. După câte eu știu, academicienii veritabili au refuzat să vină la aceste emisiuni și atunci apar foarte multe întrebări. Nu trebuie să promovăm falsuri”, a comentat în cadrul ședinței CA președintele Academiei, Ion Tighineanu.

Margarita Răducan a replicat că a lansat o invitație publică celor de la AȘM, în direct, încă în luna aprilie, dar nimeni nu s-ar fi oferit să vină. „Primele două emisiuni am adresat public invitația. Am așteptat să fie un răspuns. Pe site-ul Academiei chiar mă uitam foarte des, erau doar reacții la general și nu a parvenit nicio scrisoare, niciun apel pentru a realiza emisiunea cu participarea dânșilor. (...) Nu am făcut niciodată niciun soi de discriminare și nici nu am lezat dreptul nimănui să-și exprime liber părerea”, a explicat jurnalista. Ion Tighineanu a respins acuzațiile.

DISCIPLINA PENTRU TELEVIZIUNILE CARE ARUNCĂ „CĂLDĂRI CU ZOI”

Alla Antoci, numită de curând membră a Consiliului, i-a reproșat moderatoarei că nu a trimis invitația de participare prin scrisoare oficială în adresa Academiei. Răducan consideră însă că invitația ei a fost audiată de către AȘM deoarece pe site-ul Academiei a fost publicată o replică din partea administrației.

Membrul CA Artur Cozma a pus sub semnul întrebării faptul că oferirea dreptului la replică poate fi considerată valabilă doar în scris și a propus colegilor săi să lanseze doar un apel ca jurnaliștii să fie mai precauți.
„Deoarece mă tem că, în caz contrar, putem deveni o bâtă care va lovi în mai mulți prezentatori, în mai mulți jurnaliști care se ocupă de investigații. Chiar pe marginea discuțiilor de astăzi eu nu-mi dau seama cum un jurnalist  - care are mai multe emisiuni sau cel puțin o emisiune seară de seară, la care vin mai mulți invitați și care spun mai multe ipoteze, fapte - este obligat a doua zi să sune pe toți cei vizați și să solicite să vină la emisiune să combată o teză sau alta. Cred că este o misiune imposibilă și pentru aceasta există acest drept la replică”, a explicat Cozma.

Alla Antoci a ținut să-l contrazică. „Trebuie să disciplinăm și trebuie să-i învățăm că un pic nu se face în felul acesta. Un pic nu trebuie să aducem acuzații instituțiilor statului. Ne place, nu ne place instituția statului, dar conducătorul instituției reprezintă însăși instituția. Noi nu putem să aducem acuzații anumitor partide, noi nu putem să aducem acuzații... noi putem să spunem că asta este poziția mea, este corectă sau incorectă, dar ar trebui să fim și foarte atenți la pozițiile pe care noi le avem. Cu mare regret, astăzi, în societate s-a creat așa o modă să ieșim la televizor și să aruncăm căldări cu zoi. Nu este chiar corect. Și moderatorul însuși trebuie să spună: «Stați un pic, există legea care trebuie să o punem în capul mesei»”, a afirmat Alla Antoci.

Președintele CA, Dragoș Vicol, a menționat că emisiunea „Important” este una de autor, deci moderatoarea are dreptul să-și expună punctul de vedere, dar s-a arătat nemulțumit de „lipsa de sobrietate a discuțiilor” și expresii imperative. „Se vorbea de Academia de Științe ca despre un conflict. Eu îmi cer iertare... la o vulcanizare la care un maistru a plecat de acolo și a venit alt maistru și nu și-a luat sculele, cine s-a implicat și ce a făcut...”, a comentat Vicol.

Șapte membrii CA au votat pentru sancționarea TVC 21 cu avertizare. Artur Cozma s-a expus împotrivă.

Sursa foto: TVC 21