You are here

TVR Moldova, avertizat public pentru insuficiența programelor audiovizuale locale

03 September 2020
808 reads
Consiliul Audiovizualului (CA) a avertizat public postul de televiziune TVR Moldova pentru că nu a difuzat suficiente programe audiovizuale locale între 17-23 iulie, perioadă în care a fost monitorizat. Sancțiunea a fost aplicată în cadrul ședinței din 3 septembrie.

Furnizorul de servicii media cu statut național este obligat să difuzeze programe audiovizuale locale zilnic, timp de cel puțin 8 ore. Potrivit direcției de monitorizare a CA, TVR Moldova nu a asigurat, în perioada menționată (17-23 iulie 2020), volumul necesar de producție locală, inclusiv în orele de prime-time. 

Președintele CA, Dragoș Vicol, a menționat că postul vizat  trebuia să producă 56 de ore de emisie de produs local, fiind realizat de fapt un volum total de aproape 17 ore. „Decalajul este mare”, a concluzionat Vicol. Și în cazul emisiunilor locale difuzate în ore de maximă audiență era necesar un volum total de 42 de ore, dar s-au realizat doar 10 ore.

Reprezentanții TVR Moldova au informat Consiliul, printr-o scrisoare, că producerea programelor a fost afectată de modificările din redacție, cauzate de pandemia de Covid-19, dar și de modificarea grilei de vară, sezon în care mulți telespectatori sunt plecați în vacanță.

Toate posturile de televiziune vor fi monitorizate la acest capitol, afirmă reprezentanții CA. Într-o ședință anterioară, și canalele Primul în Moldova și NTV Moldova au fost sancționate cu avertizare publică: primul - pentru că nu a asigurat ponderea necesară de programe audiovizuale locale în orele de maximă audiență, iar cel de-al doilea - pentru că nu a difuzat cota necesară de conținut în limba română.  Mai devreme, din motive similare au fost sancționate și posturile de televiziune Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3 și CTC Mega.