You are here

Încă un post TV a obținut statutul de furnizor de servicii media național

04 September 2020
955 reads
Postul de televiziune Pro TV Chișinău a fost declarat câștigătorul concursului pentru suplinirea unui slot liber în Multiplexul A, devenind astfel furnizor cu statut național. Decizia a fost luată unanim de membrii Consiliului Audiovizualului (CA) la ședința din 3 septembrie.

Multiplexul național digital A are, în total, 15 sloturi disponibile pentru a emite în acest format. Până acum, 11 dintre ele erau ocupate. Potrivit directorului general Radiocomunicații, Mihai Iacob, în prezent, 12 posturi de televiziune dețin licență pentru emisie în Multiplexul A, însă postul public Moldova 2 nu face uz de acest drept. „Adică Moldova 2 nu este în Multiplex, dar au licența (de emisie în format digital - n.r.)”, a explicat Mihai Iacob.

Odată cu includerea Pro TV Chișinău în listă, alte 3 locuri rămân libere.

Potrivit Radiocomunicații, semnalul digital în Multiplexul A are o acoperire de circa 96% pe teritoriul Republicii Moldova. Dragoș Vicol a precizat în ședință că autoritatea nu va anunța în curând un alt concurs pentru ocuparea sloturilor rămase libere, din motiv că nu există o cerere mare din partea posturilor de televiziune. O explicație ar fi costurile mari pentru acest serviciu digital – până la 11.000 de euro lunar.

Totodată, urmare a reperfectării licenței de emisie, postul de televiziune Pro TV Chișinău este obligat să transmită programe audiovizuale locale cu durata medie zilnică de cel puțin 10 ore, datorită faptului că a obținut obținut statut juridic de furnizor național de servicii media. Recent, CA a publicat lista furnizorilor de servicii media audiovizuale naționali. Anterior, Dragoș Vicol a precizat pentru Media Azi că autoritatea este obligată, conform legislației, să monitorizeze în actuala campanie electorală toate posturile radio și TV  cu acest statut.