You are here

Barometrul Electoral iData: posturile TV sunt „parțial sau deloc obiective în timpul campaniei electorale”

28 October 2020
959 reads
Posturile de televiziune care informează despre campania electorală din această toamnă sunt fie parțial, fie deloc obiective, în viziunea mai multor experți respondenți, abordați de compania Date Inteligente (iData) pentru Barometrul Electoral 2020, ediția lunii octombrie. În opinia celor 22 de respondenți, TVR Moldova, PRO TV Chișinău și TVC 21 sunt cele mai independente canale, potrivit sondajului rezultatele căruia au fost prezentate pe 26 octombrie.
 
Reprezentanta iData, Veronica Ateș, a precizat că Barometrul este un produs propriu al companiei, în cadrul căruia, lunar, sociologii adresează unui grup de experți întrebări ce țin de actualitatea social-politică. Ea admite că răspunsurile experților pot fi influențate de afilierea lor politică, dar afirmă că „totuși, la majoritatea întrebărilor, răspunsurile n-au fost tendențioase”. 
 
Potrivit răspunsurilor experților respondenți, posturile TV sunt „parțial obiective sau nu sunt deloc obiective în timpul campaniei electorale”. 
 
Cele mai vizionate posturi de televiziune de către respondenți sunt TV8, Accent TV, NTV Moldova, RTR Moldova, Televiziunea Centrală, Pro TV Chișinău, Orhei TV și altele.  Directorul executiv iData, Mihai Bolocan, a precizat că fiecare expert a răspuns la câte o întrebare pentru fiecare canal de televiziune și fiecare sursă mass-media online pe care le-a propus compania. „Ei au avut posibilitatea să dea următoarele răspunsuri: fie nu privește și nu cunoaște activitatea acestui post TV sau site informativ, fie că acest post TV sau site informativ duce o politică echidistantă și nu favorizează vreun candidat anumit, fie favorizează un candidat anumit. Deci, au putut să ofere doar un răspuns”, a explicat reprezentantul companiei.

 

Totodată, cele mai independente posturi de televiziune în opinia respondenților sunt TVR Moldova (32%), Pro TV Chișinău (28%) și TVC 21 (18%). Urmează Național 4 (aproape 14%), TV8, RTR Moldova și Moldova 1 (cu câte circa 9%).

 
Posturile de televiziune care, în opinia experților, îl favorizează pe Igor Dodon sunt Accent TV, NTV Moldova și RTR Moldova, iar la capitolul portaluri – KP.md, Sputnik.md, Unimedia.md.
 

Posturile de televiziune care, în opinia experților, o favorizează pe Maia Sandu sunt TV8, Pro TV Chișinău și Jurnal TV, iar printre portaluri se numără Zdg.md, Diez.md și Agora.md.

Violeta Ivanov se bucură de susținerea Orhei TV, Televiziunea Centrală, Prime, Publika TV și Canal 3, potrivit răspunsurilor respondenților. În viziunea experților, Andrei Năstase este favorizat de Jurnal TV și TV8, iar Renato Usatîi de Bălți TV și Național TV. Octavian Țicu este favorizat de TVR Moldova, Dorin Chirtoacă  - de Pro TV Chișinău.
 
Chestionarele au fost completate de către respondenți prin două metode - telefon și autocompletare. Perioada colectării datelor este 20-24 octombrie 2020.
 
Ultimul raport al Centrului pentru Jurnalism Independent, care monitorizează zele posturi TV în această electorală, arată că patru dintre ele continuă să favorizeze masiv anumiți candidați electorali, fiind vorba în special de Igor Dodon și Violeta Ivanov. La alte două posturi se observă tendința de favorizare ușoară a unor candidați.