You are here

​Hotărârile CtEDO în cauze privind libertatea de exprimare așteaptă de un deceniu să fie implementate la Chișinău

09 November 2020
814 reads
De zece ani, Republica Moldova nu înregistrează progrese în implementarea mai multor hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) ce vizează cazuri de încălcare a dreptului la libertatea de exprimare, semnalează organizația European Implementation Network (EIN) cu sediul la Strasbourg. Potrivit sursei, între 2007 și 2010, CtEDO a pronunțat patru astfel de hotărâri, trei dintre ele fiind în așteptarea ca autoritățile de la Chișinău să-și îndeplinească obligația de a prezenta planurile de acțiuni privitoare la măsurile pe care urmează să le întreprindă.

În articolul publicat de EIN se face referire la cazurile ziarelor Flux și Kommersant Moldovî, primul - sancționat, iar cel de-al doilea - închis după publicarea unor materiale jurnalistice. Un alt dosar vizează nouă jurnaliști care activau la radiodifuzorul public Teleradio-Moldova, cărora nu li s-a permis să difuzeze știri despre protestele opoziției, fiind interogați de organele de drept și concediați de la locul de muncă. În al patrulea caz, grupul Gavrilovici împotriva Moldova, un reclamant a fost condamnat la detenție administrativă pentru că a insultat un politician, iar  altul a fost găsit vinovat de defăimare pentru că ar fi făcut declarații false despre un candidat la funcția de primar în satul său. 

În toate aceste cazuri, Curtea a recunoscut violarea dreptului la libertatea de exprimare a reclamanților. Pe lângă repararea prejudiciilor, pentru ca o hotărâre CtEDO să fie implementată, statul trebuie să inițieze reforme care să remedieze sursele primare ce au dus la încălcările constatate de instanță, remarcă EIN. 

„Guvernul are obligația să prezinte Consiliului Europei un plan de acțiuni care să stabilească măsurile pe care intenționează să le ia pentru a remedia problema drepturilor omului identificată de Curte. Cele patru hotărâri referitoare la libertatea de exprimare sunt vechi, de cel puțin zece ani. În ciuda acestui fapt, niciun plan de acțiune nu a fost prezentat vreodată pentru trei din cele patru cazuri”, mai afirmă organizația. 

Provocările ce țin de libertatea de exprimare și a mass-media nu s-au limitat la hotărârile emise de CtEDO, remarcă autorii articolului, fiind prezente inclusiv în ultimii doi ani - de la interdicții de acces în spații publice, până la presiuni asupra unor reprezentanți mass-media care expun cazurile de corupție. 

„A sosit timpul ca Guvernul Republicii Moldova să-și îndeplinească obligațiile de raportare către Consiliul Europei și să ofere o evaluare publică a ceea ce s-a făcut până acum pentru a promova libertatea de exprimare și libertatea presei în Moldova. Transparența este crucială în procesul de implementare”, concluzionează experții. 

Sursa foto: CtEDO