You are here

Rezoluția Forumului Mass-Media 2020: Solicităm CA să abandoneze oricare tutelă politică și să servească doar interesului public

04 December 2020
849 reads
Reactivarea Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației media, asigurarea unui mecanism funcțional de comunicare cu mass-media pe timp de pandemie și îndemnul către Consiliul Audiovizualului să abandoneze „oricare tutelă politică” - aceste și alte propuneri se regăsesc în Rezoluția Forumului Mass-Media 2020, care s-a desfășurat la Chișinău pe 24-25 noiembrie.
 
Participanții la Forumul Mass-Media 2020 au înaintat o serie de solicitări autorităților, care vizează domeniul mediatic. Unele țin de activitatea Consiliului Audiovizualului. Semnatarii rezoluției îndeamnă CA să implementeze legislația în vigoare și bunele practici internaționale în domeniu, „abandonând oricare tutelă politică și servind doar interesului public”, să insiste pe respectarea obligației furnizorilor de servicii media audiovizuale de a furniza și de a face publice datele privind sursele de finanțare, iar în caz contrar, să aplice sancțiunile care se impun. 
 
De asemenea, jurnaliștii au cerut să fie întreprinse acțiuni de prevenire a dispariției furnizorilor locali/regionali de servicii media audiovizuale în procesul de tranziție la televiziunea digitală terestră și care ar asigura accesul nerestricționat al jurnaliștilor pe întreg teritoriul țării, în special în raioanele de Est, în scopul exercitării profesiei.
 
O altă propunere din rezoluție se referă la solicitarea de a reactiva Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației media, creat în Parlament în iunie 2017. Semnatarii mai cer parlamentarilor să abandoneze abordarea partinică și să promoveze cu bună credință proiectele de legi elaborate de Legislativ, precum și asigurarea unui mecanism eficient de comunicare cu mediul jurnalistic în situația crizei pandemice, în scopul unei informări operative și adecvate a publicului.
 
Mai multe detalii, aici.