You are here

Semnalul analogic al TVR Moldova, în continuare suspendat. Explicațiile Consiliului Audiovizualului

15 January 2021
1021 reads
Telespectatorii cu antenă simplă nu pot să recepționeze în continuare TVR Moldova, după ce emisia în semnal analogic a postului a fost suspendată din cauza datoriilor invocate de întreprinderea Radiocomunicații. Reprezentanții Televiziunii Române insistă pe lipsa unor acte normative clare care să fi permis difuzarea în acest format după 1 martie 2020 - termenul de trecere la televiziunea digitală. Pe de altă parte, reprezentanții Consiliului Audiovizualului constată că Guvernul nu a emis nicio decizie de a stopa emisia prin semnalul analogic după această dată-limită. 

DATORII DE PESTE 400.000 DE EURO

Mihai Iacob, directorul general al Radiocomunicații, a precizat pentru Media Azi că datoria Societății Române de Televiziune (SRTv) pentru difuzarea în sistem analogic pe parcursul anului trecut a constituit circa 420.000 de euro. El afirmă că nici după mai bine de 10 zile de la suspendarea semnalului, pe 4 ianuarie, lucrurile nu s-au mișcat. 

Potrivit lui Iacob, autoritățile ambelor state au fost informate despre situația creată. „Achitarea nu s-a făcut. Noi am dat toate scrisorile și așteptăm de la ei acțiuni. S-a autosesizat și Ambasada României și așteptăm rezultate. Prim-ministrul știe, ambasadorul știe, știu toate organele competente din ambele țări. Posibil că săptămâna viitoare vor fi niște rezultate”, a comentat Mihai Iacob.

Tot el accentuează că ar fi primit asigurări din partea SRTv despre faptul că plățile vor fi efectuate, lucru care nu s-a întâmplat până în prezent. Mai mult, după suspendarea semnalului, conducerea TVR a emis un comunicat în care a precizat că, potrivit comentariului Consiliului Audiovizualului (CA), utilizarea rețelelor analogice a fost sistată „de drept” din 1 martie 2020, iar Radiocomunicaţii nu ar fi indicat actul normativ care să le confere posibilitatea de a emite în sistem analogic şi după aceasta dată, fapt negat de reprezentanții Radiocomunicații.

CE SPUNE CONSILIUL AUDIOVIZUALULUI

Întrebați despre legalitatea difuzării TVR Moldova în sistem analogic după 1 martie 2020, reprezentanții CA susțin că după expirarea acestui termen „nu există un angajament expres stabilit de cadrul normativ sub riscul aplicării răspunderii juridice administrative asupra furnizorului de servicii media care a utilizat rețelele de stat”, iar Radiocomunicații a furnizat semnalul în baza licenței tehnice, valabile până la data de 10 februarie 2023. 

Totodată, autoritatea face trimite și la o scrisoare a Ministerului Economiei și Infrastructurii, din decembrie 2020, prin care informează cu privire la perspectivele funcționării stațiilor TV analog în anul 2021. Ministerul precizează că acestea depind de mai mulți factori, printre care posibila semnare, până la sfârșitul anului 2021, și intrarea în vigoare a unui acord regional din cadrul Parteneriatului Estic, referitor la excluderea interferențelor din benzile de frecvențe menționate, care ar împiedica implementarea rețelelor 5G în regiune; planurile României și Ucrainei de implementare a rețelelor 5G în aceste benzi și angajamentele internaționale ale Republicii Moldova de a nu crea interferențe prin utilizarea emisiei TV în format analog, care au fost păstrate temporar- cu statut secundar, până la implementarea noilor tehnologii de comunicații electronice mobile. „Astfel, se constată că după expirarea perioadei de trecere la televiziunea digitală terestră - 1 martie 2020 - Executivul nu a luat decizii de stopare a emisie semnalului prin sistemul analog (canalele care nu creează interferențe)”, se mai spune în răspunsul CA. 

Autoritatea adaugă că licența de emisie pentru TVR Moldova este valabilă până în aprilie 2023 și a refuzat să comenteze „informațiile neîntemeiate” potrivit cărora rețeaua de stat în sistem analog prin care se difuza semnalului TVR Moldova ar putea fi oferită unei companii afiliate ex-președintelui Igor Dodon, așa cum se afirmă în comunicatul Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind. Mihai Iacob a precizat că nu a înaintat deocamdată această rețea analogică la concurs pentru CA.

În prezent, în sistemul analogic au rămas doar două posturi de televiziune - Moldova 1 și Primul în Moldova.