You are here

Cauza privind softul de monitorizare neutilizat, de aproape jumătate de milion de lei, s-ar putea muta în instanță. Cum comentează CA

28 January 2021
781 reads
Cauza cu privire la procurarea unui soft de monitorizare de peste 400.000 de lei de către Consiliul Audiovizualului (CA), achiziționat în 2010 și neutilizat până în prezent, ar putea să ajungă în instanță. Asta după ce dosarul examinat de Procuratură a fost remis Poliției, care a recomandat autorității să se adreseze cu o cerere în judecată, potrivit unui răspuns oficial pentru Media Azi. Paguba a fost semnalată în ultimul audit al Curții de Conturi la CA.

„Consiliul Audiovizualului va examina situația creată și va decide în termeni proximi dacă va fi înaintată o acțiune în instanța de judecată sau nu, și va întreprinde toate măsurile necesare în strictă conformitate cu cadrul legal existent”, susține președinta Consiliului, Ala Ursu-Antoci, în răspunsul la solicitarea de informație.  

Cazul vizează sistemul informațional nefuncțional Mediamon, procurat acum mai bine de zece ani, „în bază de contract”, pentru îmbunătățirea procesului de monitorizare audiovizuală. Programul a fost achiziționat pe vremea când președinte al Consiliului era Gheorghe Gorincioi, condamnat în 2015 pentru acte de corupție și decedat în același an.

Pentru a găsi o modalitate de a-l utiliza, reprezentanții CA susțin că au apelat și la persoanele împuternicite din cadrul companiei care a vândut softul, pentru a-l pune în funcțiune, dar costul pentru refacerea sistemului ar fi ajuns la același preț cu care a fost procurat.  Astfel, responsabilii din cadrul CA susțin că au renunțat la ideea de al pune în funcțiune, refuzând de altfel să divulge denumirea firmei. 

Problema nu a fost rezolvată până în prezent, iar paguba a fost semnalată și în auditul din iunie 2020 al Curții de Conturi. Președintele Curții, Marian Lupu,  a recomandat Consiliului, în cadrul prezentării raportului de audit, să semnaleze problema organelor competente, iar pe viitor să procure un soft funcțional, menționând că incidentul ar putea fi calificat „drept o fraudă”

CA, condus anterior de ex-președintele Dragoș Vicol, a efectuat o anchetă internă la subiect și a remis materialele Procuraturii Generale, în luna septembrie anul trecut. Procurorii, după examinarea materialelor, le-au expediat polițiștilor. După cercetarea cauzei, Inspectoratul General al Poliției a stabilit că relațiile apărute în dosar poartă un caracter civil și a recomandat CA să se adreseze în instanță. Autoritatea audiovizuală nu a luat deocamdată nicio decizie.