You are here

Independență pentru CA și Teleradio-Moldova. Ce prevede programul de activitate al Guvernului Gavrilița pe domeniul mass-media

08 February 2021
785 reads
Asigurarea independenței Consiliului Audiovizualului (CA) și a companiei publice Teleradio-Moldova (TRM) față de guvernare se regăsesc printre promisiunile din programul de guvernare propus de prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița. Documentul a fost prezentat Secretariatului Parlamentului pe 8 februarie.

Conform documentului, cabinetul de miniștri ce ar urma să fie condus de Natalia Gavrilița promite că „va promova independența presei ca pilon de bază al unei democrații veritabile, pentru asigurarea libertății de gândire și exprimare”.

Potrivit programului publicat, printre acțiunile prioritare pe domeniul media se numără demonopolizarea „reală” a mass-mediei, asigurarea eficienței și independenței Consiliului Audiovizualului, asigurarea independenței TRM față de guvernare, consolidarea independenței jurnaliștilor și asigurarea accesului liber al presei la informațiile de interes public furnizate de toate instituțiile statului.

Demonopolizarea  mass-mediei se propune a fi realizată inclusiv prin liberalizarea pieței de publicitate, „pentru a asigura condiții de dezvoltare durabilă a presei independente, dar și prin interzicerea firmelor rezidente în jurisdicții dubioase (din off-shore), care nu-și dezvăluie proprietarii reali sau deținute de oameni politici să administreze de facto instituții media”. 

Guvernul desemnat mai propune ca asigurarea eficienței și independenței CA să fie realizată inclusiv prin modificarea legislației „în vederea responsabilizării instituției și a conducerii acesteia pentru lipsa de performanțe sau activitate ineficientă în ceea ce privește protejarea interesului public”. 

Referitor la Teleradio-Moldova, se prevede „asigurarea independenței totale față de guvernare” și adoptarea unor măsuri care ar exclude „subordonarea politică a acesteia”. 

De asemenea, candidata la funcția de prim-ministră promite consolidarea independenței mass-media și a profesionalismului jurnaliștilor, în conformitate cu cerințele prevăzute în Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană și asigurarea de către toate autoritățile, instituțiile, întreprinderile de stat sau societățile pe acțiuni cu capital de stat a accesului liber pentru jurnaliști la informația de interes public. 

„Facem un pas hotărât spre alegerile anticipate de care are nevoie țara. Dacă actualii deputați nu pot vota un plan de acțiuni anticorupție, anticriză și pro-dezvoltare, o vor putea face oamenii la alegeri anticipate”, a scris prim-ministra desemnată pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Secretariatului, Biroul Permanent al Parlamentului urmează să se convoace în ședință pentru a stabili data ședinței plenare a Legislativului, în cadrul căreia urmează a fi supusă dezbaterilor acordarea votului de încredere programului de activitate și a întregii liste a Guvernului.

Sursa foto: Moldova 1 / Bună seara