You are here

Patru posturi TV din Moldova ar utiliza ilegal siglele și conținutul canalelor rusești cu denumiri asemănătoare. Reacția CA

23 February 2021
1017 reads
Consiliul Audiovizualului (CA) este acuzat de inacțiune cu privire la faptul că patru posturi de televiziune din Republica Moldova – Ren Moldova, CTC Mega, Canal 5 și Familia Domașnii - ar utiliza ilegal siglele și conținutul canalelor cu denumiri asemănătoare din Federația Rusă, potrivit RTR Moldova. Mai mult, reprezentanții postului acuză CA de presiuni. În replică, șefii autorității resping acuzațiile și consideră că instituția este ținta unei campanii de denigrare. 
 
Pe 22 februarie, postul de televiziune RTR Moldova a difuzat un material potrivit căruia Ren Moldova, STS Mega (CTC Mega), Canal 5 și Familia Domașnii ar difuza ilegal conținut al canalelor partenere din Rusia și că ar utiliza logo-urile posturilor respective fără a avea acest drept, pe care l-au pierdut la începutul acestui an, odată cu încetarea contractelor.


Ren Moldova. Transmite în reluare.

Mai mult, autorii reportajului susțin că CA nu aplică sancțiuni în privința posturilor vizate. Jurnaliștii RTR Moldova fac referință la o solicitare comună către CA a deținătorilor drepturilor asupra posturilor de televiziune CTC, Domașnii, Ren TV, Canal 5 din Sankt-Peterburg, fără a preciza numele semnatarului, prin care entitățile cer revizuirea deciziilor cu privire la posturile nominale care activează în Republica Moldova. „Vă atragem atenția că siglele și denumirile posturilor de televiziune sunt rodul activității intelectuale care aparțin companiilor Acțept, CTC, Novîi Canal și Teleradiocompania Peterburg, iar drepturile de utilizare a acestora pot fi deținute de persoane terțe numai în baza unor contracte de licență valabile (...)”, se arată în solicitare, potrivit RTR.


 Familia Domașnii.

Pe de altă parte, autorii reportajului susțin că autoritatea în domeniul audiovizual ar acționa ilegal și în complicitate cu structurile media afiliate ex-liderului democraților, Vlad Plahotniuc, împotriva posturilor de televiziune RTR Moldova, Bravo Mulit și ITV Moldova, prin monitorizări tematice și aplicarea periodică a sancțiunilor pentru lipsa traducerii în limba română a filmelor difuzate.
 
CINE DEȚINE DREPTURILE DE UTILIZARE A SIGLELOR REN TV, CTC, DOMAȘNII ȘI CANAL 5
 
Președinta CA, Ala Ursu-Antoci, a precizat pentru Media Azi că autoritatea urmează să examineze subiectul în viitorul apropiat, inclusiv petițiile recepționate din partea reprezentanților televiziunilor partenere din Federația Rusă. Ala Ursu-Antoci a precizat că autoritatea a expediat solicitări de informație, la mijlocul lunii februarie, companiilor partenere din Federația Rusă a posturilor nominalizate și că au recepționat răspunsurile peste câteva zile. „În data de 16 februarie noi am primit, pe adresa electronică, scrisori prin care ni se spune cine are dreptul să difuzeze. Am rugat să fie semnate electronic - este considerat act numai din momentul când este semnat electronic. Ca să expediez scrisoarea furnizorilor (vizați – n.r.) ea trebuie să aibă o bază juridică. Ei mi-au spus că în regim de urgență îmi expediază”, a explicat Ala Ursu-Antoci.
 
CTC Mega. Emiisuni, în reluare.

Președinta CA susține că, potrivit informațiilor, dreptul de utilizare a conținutului media asupra posturilor de televiziune REN TV, CTC Mega, Domașnii și Canal 5 pe teritoriul Republicii Moldova le deține întreprinderea Nova TV-Grup. Ea a adăugat că urmează să recepționeze reacțiile posturilor de televiziune vizate și să examineze problema în ședință publică. 
 
Nova TV-Grup este fondată și administrată de Valentina Stețco, una dintre acționarii (cu o cotă de 25%) firmei TV-Comunicații Grup, deținătoarea licenței de emisie pentru RTR Moldova.
 
REACȚIA CA LA ACUZAȚIILE RTR: „AU CONSIDERAT CĂ ASTA E RĂZBOI” 
 
Totodată, Ala Ursu-Antoci a respins acuzațiile aduse în reportaj cu privire la lipsa imparțialității și susține că autoritatea se ghidează în activitatea sa de legislația în vigoare. „Noi foarte aprig am început să luptăm cu RTR deoarece acest post nu difuzează produs în limba română în proporție de 80%, nu are producție autohtonă și producție locală și nu subtitrează filmele. Noi le-am făcut foarte grav din deget și eu, în ședință chiar, am întrebat de ce timp de doi ani situația nu s-a schimbat deloc. Dânșii au considerat că asta e un război și noi îi sancționăm numai pe ei. Toate acuzațiile aduse la adresa Consiliului sunt absolut nefondate. Este un război în care RTR și-a dat seama că nu poate nicidecum să mă influențeze vizavi de deciziile luate în favoarea lor. Toți furnizorii care nu respectă cerințele cu privire la produsul autohton, produsul în limba română în proporție de 80% și nu subtitrează filmele vor fi sancționați conform Codului”, a menționat Ala Ursu-Antoci.
 
Canal 5. 

Ea a adăugat că nu exclude că se va adresa în instanță împotriva canalului RTR Moldova. 
 
La sfârșitul lunii ianuarie, CA a amendat cu câte 10.000 de lei canalele RTR Moldova ș ITV, iar Bravo TV - cu 15.000 de lei, pentru nerespectarea obligației de a transmite filmele artistice și pentru copii cu dublaj sau subtitrare în limba română.  În cadrul ședinței, membrul CA Corneliu Mihalache a menționat că, în acest caz, CA ar trebui să ajungă până la ultima sancțiune și să lipsească furnizorii de dreptul de a activa pe piață. 
 
REACȚIA CANALELOR TV VIZATE 
 
La solicitarea Media Azi să comenteze acuzațiile, administratorul Ren Moldova, Victor Marcenco, a răspuns că întreprinderea va reveni cu un răspuns amplu mai târziu. O promisiune similară a lansat și reprezentanta posturilor de televiziune CTC Mega și Familia Domașnii, Victoria Rusu. Administratorul Canal 5, Cătălin Golban, ne-a rugat să adresăm întrebările juristului companiei, în formă scrisă. Până la publicarea textului, nu am recepționat niciun răspuns. Nici Nova TV-Grup nu a reacționat la solicitările Media Azi de a comenta situația.
 
Anterior, Newsmaker.md a scris despre faptul că casa de vânzări Nova TV a obținut drepturi exclusive de a retransmite patru posturi de televiziune rusești care fac parte din holdingul media Национальная Медиа Группа (din l. rusă, Grupul media național): CTC, Domașnii, Ren TV și Canal 5. Potrivit surselor portalului, două posturi de televiziune din Republica Moldova, Cinema 1 și DTV, vor retransmite conținutul celor patru posturi de televiziune.


Cinema 1. 

Grupul Media Național mai deține și un pachet important al acțiunilor asupra Pervîi Kanal din Rusia. De altfel, șefa consiliului de administrație a Grupului media național este gimnasta și politiciana Alina Kabaeva. Anterior presa scria despre presupusele relații ale Alinei Kabaeva cu președintele rus Vladimir Putin.
 
Bunăoară, 50% din acțiunile companiei TV-Comunicații Grup, proprietara RTR Moldova, aparțin unei organizații care gestionează proiecte în domeniul mass-media (Российское общество по организации и управлению проектами в области СМИ и Массовых Коммуникаций). Potrivit registrelor ruse, entitatea este deținută de compania rusă de stat de televiziune și radio (VGTRK), controlată de guvern, și băncile Sberbank și Vneshekonombank din Rusia. Alte 50% din TV-Comunicații Grup sunt împărțite între firma SB Grup Media SRL din Chișinău (25%), cu proprietari moldoveni, și Valentina Stețco (25%), care ar avea un frate, Anatolii Kucerena, apropiat președintelui rus Vladimir Putin
 
Cinema 1 este deținut de compania A. Video-Content, proprietarul căreia este Irina Stețco. Anterior, firma a deținut licența de emisie pentru postul de televiziune RTR Internațional, dar cererea de prelungire a licenței de emisie pentru postul respectiv nu a fost aprobată de CA.


DTV.

Canalul DTV aparține lui Denis Poleacov prin intermediul companiei Media Production  TV. Anterior, la obținerea licenței, canalul avea denumirea de Look TV, însă în vara anului 2020 reprezentanții postului TV au solicitat schimbarea denumirii în DTV, fapt aprobat de CA.

UPDATE: Ulterior, Cătălin Golban a confirmat că contractul de distribuție între întreprinderea Media Content Distribution, fondatoarea Canal 5, și Teleradicompania Peterburg a încetat pe 31 decembrie 2021, motiv pentru care furnizorul a achiziționat conținut audiovizual de la alți producători. Totodată, administrația canalului anunță că își rezervă dreptul „de a ataca în judecată postul de televiziune «RTR Moldova» pentru denigrarea imaginii și reputației postului «Сanal 5»”, menționând că ar fi devenit „ţinta unu atac murdar şi josnic orchestrat de un grup de întreprinderi cu interese dubioase în audiovizualul moldovenesc”. „Acţiunile inacceptabile ale grupului de întreprinderi care stă în spatele atacului lansat de «RTR Moldova» nu sunt altceva decât expresia unei răzbunări infantile pentru faptul că Asociaţia Patronală a Radiodifuzorilor din Moldova, al cărui preşedinte este directorul executiv Media Content Distribution SRL, a depus mai multe petiţii la Consiliul Audiovizualului privind nerespectarea legislaţiei de către acest grup de întreprinderi cu interese dubioase în audiovizualul moldovenesc”, a comentat Cătălin Golban.