Sunt întemeiate pretențiile ce ne-au fost înaintate?
Răspuns: Precizăm din start că simplul dezacord cu ceea ce se scrie în investigație nu presupune în mod automat restabilirea în drepturi a persoanei care se consideră defăimată. În cadrul unui astfel de proces, ține de obligația reclamantului să demonstreze că informația răspândită de mass-media este:
- Falsă;
- Defăimătoare;
- Permite identificarea persoanei vizate de informație.
Bunăoară, dacă cele publicate în articol despre directorul organizației de caritate îi lezează onoarea, demnitatea și/sau reputația profesională (informația este defăimătoare), însă faptele relatate corespund adevărului, atunci persoana respectivă nu este îndreptățită să solicite rectificarea sau dezmințirea informației, precum şi repararea prejudiciului moral şi material cauzat.
De altfel, și în eventualitatea în care informația publicată este falsă, în virtutea legii, jurnaliștii nu pot fi trași la răspundere în cazul de față. Acest fapt se datorează normelor legale care prevăd o serie de cazuri când mass-media nu poate fi penalizată pentru preluarea informațiilor. Este vorba despre cazurile când jurnaliștii își documentează materialele în baza informației preluate din documentele sau comunicatele autorităților publice ori cererile sau plângerile expediate acestora pentru examinare.
Totodată, responsabilitatea mass-mediei pentru preluarea relatărilor false cu privire la fapte nu survine în cazul în care aceste informații au fost răspândite în cadrul urmăririi penale sau al unui proces judiciar, de către participanții la proces, inclusiv martorii, de organul de urmărire penală sau instanța de judecată.
Prin urmare, pretențiile înaintate de persoana care se consideră defăimată sunt neîntemeiate și urmează a fi respinse de către instanța de judecată.
Rubrica Juristul Presei reflectă opinii juridice cu caracter consultativ și nu reprezintă o sursă autentică de drept. CJI nu poartă răspundere pentru prejudiciul suferit de către destinatarii consultației drept urmare a luării deciziilor bazate pe informația furnizată.
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.