You are here

Decizie în favoarea publicației SP, după ce o avocată de la Bălți s-a plâns pe încălcarea dreptului la viața privată

11 March 2021
784 reads
Redacția SP Bălți nu a încălcat legea odată cu publicarea articolului despre un șofer care circula neregulamentar prin oraș și în care figura avocata Cătălina Galușca, potrivit unei decizii a Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPCP), anunță  esp.md. Centrul a fost sesizat de Poliție în baza unor plângeri depuse de apărătoare. Anterior, ea a solicitat jurnaliștilor să retragă de pe site înregistrarea video cu mașina ce-i aparține. 

Potrivit SP, avalanșa de amenințări din partea avocatei a intervenit după publicarea unui articol, la mijlocul lunii ianuarie, despre încălcările comise de un conducător auto care executa neregulamentar manevre în jurul bradului din Bălți. Ea a invocat inclusiv protecția datelor cu caracter personal. Avocata l-a contactat și pe redactorul publicației, reiterând intenția de a acționa în judecată instituția media, fapt care, potrivit Cătălinei Galușca, se va solda cu închiderea companiei. Ulterior, avocata a recurs și la atacuri personale la adresa unor angajați ai redacției, potrivit jurnaliștilor.  

În context, CNPDCP a examinat mai multe sesizări recepționate de la reprezentanții Poliției din Bălți. Prin decizia din 3 martie, instituția nu a constatat încălcarea Legii privind protecția datelor cu caracter personal de către redacția SP Bălți. Potrivit Centrului, materialele publicate de redacția SP despre comportamentul șoferului vizat „au trezit un interes public sporit”, fapt confirmat prin numărul mare de vizualizări și comentarii. „Astfel, se determină că interesul public de a cunoaște identitatea șoferului care, aparent, a încălcat ordinea publică, prevalează asupra intenției/dorinței acestuia de a-și păstra anonimatul”, se arată în decizie.

În document se mai invocă faptul că una din condițiile de eliberare a licenței de avocat este reputația ireproșabilă, fapt ce presupune că persoana este cunoscută în societate doar sub aspecte pozitive, iar datorită faptului că activitatea acesteia este cunoscută publicului, avocata ar trebui să admită un grad mai mare de interes public asupra personalității sale.

În aceeași ordine de idei, Centrul a menționat că subiectul publicat de ziariști constituie elucidarea publică a unor acțiuni contrare Regulamentului circulației rutiere. „CNPDCP desprinde că interesul/dreptul Cătălinei Galușca la respectarea dreptului la viața intimă, familială și privată, manifestat prin protecția datelor cu caracter personal, nu a prevalat asupra libertății de gândire și libertății de exprimare a ziarului SP în a aduce la cunoștința publicului fapte care vizează comportamentul în trafic”, concluzionează reprezentanții instituției. 

În februarie, SP s-a plâns pe numele avocatei și la Uniunea Avocaților. O decizie nu a fost emisă deocamdată. 

Și organizațiile neguvernamentale de media au condamnat comportamentul avocatei Cătălina Galușca în raport cu jurnaliștii redacției SP și au solicitat Comisiei de Etică și Disciplină din cadrul Uniunii Avocaților din Republica Moldova să inițieze procedura disciplinară în privința ei.
 

Sursa foto: Captură video