You are here

ITV Moldova, sancționat pentru difuzarea afirmațiilor lui Vladimir Voronin privind apartenența etnică a lui Igor Dodon

01 April 2021
1015 reads
Consiliul Audiovizualului (CA) a avertizat public postul de televiziune ITV Moldova pentru că a difuzat „declarațiile discriminatorii” ale fostului președinte Vladimir Voronin, potrivit cărora Igor Dodon, fost șef de stat, ar proveni dintr-o familie de etnie romă. Sancțiunea a fost dictată drept urmare a petiției depuse la CA de către președintele organizației neguvernamentale Bare-Rom, Robert Cerari.

Vladimir Voronin s-a referit la apartenența etnică a lui Igor Dodon în cadrul unui interviu oferit canalului ITV. „Pe tine te-au așezat în acest fotoliu cu un anumit scop, pentru o anumită garanție, pentru a rezolva anumite probleme. S-a terminat mandatul – tu trebuie să te ridici și să lași acest fotoliu celui căruia îi aparține, adică poporului. Iar la Dodon acesta poate fi ceva țigănesc, deoarece numele tatălui său este Fîsu, iar asta e un nume țigănesc. Tatăl lui, de fapt, a fost țigan”, a spus președintele Partidului Comuniștilor. 

Robert Cerari a calificat afirmațiile ca fiind „cu caracter discriminatoriu, hărțuitor și specifice segregării rasiale”. „De altfel, pe noi, comunitatea romă din Republica Moldova, nu ne interesează luptele de la Chișinău, care sunt, de facto, departe de probleme noastre cotidiene. Noi doar cerem respectul cuvenit de la politicieni și comunitate. Or, istoria ne-a învățat că politicienii care au etichetat evreii și romii drept fiind defecți au recurs ulterior și la acțiuni inumane soldate cu exterminarea în masă a popoarelor, Holocaustul. Respectivele acțiuni trebuie condamnate și dezaprobate public”, a scris Robert Cerari în sesizare, solicitând constatarea încălcărilor și obligarea acordării dreptului la replică.

Reprezentanții ITV au replicat că sesizarea Bare-Rom este „neîntemeiată și urmează a fi respinsă” pe motiv că în cadrul emisiunii ex-președintele Vladimir Voronin a participat în calitate de invitat, iar scopul interviului a fost de a afla părerea personală a politicianului despre situația actuală politică din Republica Moldova. De asemenea, administrația postului a menționat că mass-media, în conformitate cu Legea privind libertatea de exprimare, nu poartă răspundere pentru preluarea informațiilor dacă acestea se conțin în declarațiile scrise sau verbale ale altor persoane. „Declarațiile petiționarului sunt greșite, deoarece postul de televiziune ITV a fost și este unul cu stimă față de reprezentanții etniilor și minorităților naționale”, se arată în răspunsul administrației ITV și se adaugă că postul este gata să ofere dreptul la replică.

Monitorizarea Consiliului a stabilit că, în cadrul acestui interviu, prin „afirmațiile făcute de Vladimir Voronin cu referire la faptul că Igor Dodon încă se mai ține de fotoliul de președinte al țării, care deja nu-i aparține,  se face un transfer de imagine negativă la faptul că acesta procedează ca un țigan. Cu atât mai mult, afirmația că «tatăl acestuia a fost țigan» poartă o tentă discriminatorie și fără nicio justificare obiectivă la adresa etniei respective”. Responsabilii de la CA au amintit că termenul de „țigan” a fost exclus și calificat drept unul depreciativ încă în 1971, la Congresul internațional al romilor.

Membra CA Larisa Manole a menționat, în cadrul ședinței, că petiționarul are dreptate, iar furnizorul de servicii media era obligat să excludă această secvență: „Domnul Voronin și-a permis o tonalitate batjocoritoare și afirmații defăimătoare și discriminatorii față de o anumită etnie. Furnizorul era obligat, cu atât mai mult că avea această posibilitate, să excludă în timpul montării această bucată ca să nu creeze probleme”. 

Ex-președintele CA Dragoș Vicol s-a arătat și el nemulțumit de contextul în care a fost prezentată etnia cu pricina și s-a arătat mirat „de lipsa reacției moderatorului (...) care nu a încercat să combată din start, foarte ferm, să oprească, ci a permis să developeze acest mesaj care poartă pregnante conotații de discriminare”. 

Astfel, postul de televiziune a fost sancționat cu avertizare publică pentru încălcarea obligației de a evita oricare formă de discriminare în cadrul programelor audiovizuale.