You are here

Noul raport Freedom House, despre situația mass-media în 2020: numiri politizate la CA, favorizarea PSRM la postul public și o campanie prezidențială marcată de dezinformare

05 May 2021
689 reads
„Numirile politizate” la instituțiile media de reglementare au continuat în 2020, în timp ce Teleradio-Moldova a prezentat evenimentele în știri „din perspectivă guvernamentală”, constată Freedom House în raportul Națiuni în tranziție (Nations in Transit), ediția din 2021. În cercetarea din acest an, Republica Moldova își menține scorul și rămâne o țară cu un regim hibrid. 

Autorul raportului amintește despre numirea la CA, la mijlocul anului trecut, a trei noi membri ai Consiliului Audiovizualului și acuzațiile opoziției cu privire la organizarea unui concurs „pur politic”. În ceea ce privește Moldova 1, cercetătorul Victor Gotișan face trimitere la rapoartele de monitorizare ale Centrului pentru Jurnalism Independent, care „au arătat că postul public de televiziune public este încă sub influență politică, favorizând în mod deschis Partidul Socialiștilor și pe președintele Igor Dodon în știrile sale”. 

Cercetarea trece în revistă un șir de decizii adoptate de autorități pe parcursul anului trecut, care au împiedicat jurnaliștii să-și exercite munca, inclusiv triplarea termenului de răspuns la solicitările de informație sau refuzul Ministerului Sănătății de a mai organiza conferințe de presă online cu participarea directă a reprezentanților mass-media. 

„Cazurile de intimidare și hărțuire a jurnaliștilor și avertizorilor au sporit în cursul anului”, în timp ce „diseminarea dezinformării, a falselor teorii ale conspirației și a știrilor false, în special legate de pandemie, a atins noi niveluri”, mai afirmă expertul. „Ultimele luni ale anului, înainte și după alegerile prezidențiale, au fost pline de campanii de dezinformare, de manipulare a informațiilor și campanii de discreditare, în principal orchestrate prin intermediul mass-mediei afiliate PSRM. Cu toate acestea, moldovenii au demonstrat o rezistență socială semnificativă în fața dezinformării, cu o majoritate a alegătorilor votând-o pe Maia Sandu la funcția de președintă, în ciuda narațiunilor false și a propagandei”, potrivit lui Victor Gotișan. 

În raportul din acest an, Republica Moldova a acumulat scorul de 35 de puncte din 100, unde zero reprezintă punctajul acordat statelor cel mai puțin democratice, iar 100 desemnează cele mai democratice regimuri. Țara noastră, alături de Georgia și Ucraina, sunt singurele regimuri hibride sau de tranziție din subregiunea Eurasia. 

Hartă: Freedom House