You are here

​„Invitați” la interogatoriu pentru investigații jurnalistice. Când și cum putem fi chemați să ne prezentăm în fața organelor de drept?

07 May 2021
1293 reads
Întrebare: Recent am primit o scrisoare din partea Inspectoratului de Poliție Comrat, în care eram informat despre un dosar penal deschis în baza plângerii protagonistului investigației noastre. Potrivit scrisorii, materialul jurnalistic publicat ar dezvălui informații despre viața sa privată. În acest context, am fost invitat să mă prezint a doua zi la Poliție, pentru a fi interogat.

Când și cum putem fi chemați la interogatoriu în fața organelor de drept?

RăspunsJurnaliștii raportează frecvent cazuri când sunt „invitați” la Poliție prin apeluri telefonice ori mesaje sumare, expediate prin e-mail. Reprezentaților presei nu li se comunică însă fapta ce li se impută, calitatea procesuală și nici dreptul de a fi asistați de un avocat.

Subliniem că, potrivit legii, asigurarea prezenței unei persoane în fața organului de urmărire penală se face prin citație. Această notificare trebuie să conțină:

  • Denumirea și sediul organului de urmărire penală care emite citația;
  • Data emiterii citației;
  • Numărul dosarului intentat;
  • Numele și prenumele jurnalistului citat;
  • Calitatea procesuală a jurnalistului (bănuit/martor);
  • Obiectul cauzei (în legătură cu ce sunteți invitat la audieri);
  • Adresa jurnalistului citat;
  • Data și ora când trebuie să vă prezentați în fața organului de urmărire penală;
  • Locul unde trebuie să vă prezentați;
  • Consecințele legale în caz de neprezentare;
  • Mențiunea că jurnalistul citat are dreptul să fie asistat de un avocat.
Cu privire la notificarea expediată reporterului de către Inspectoratul de Poliție Comrat, precizăm că „citația” a fost recepționată de către jurnalist cu o zi înainte de audieri. Totodată, reporterului nu i-a fost comunicată calitatea procesuală ce o deține și nici dreptul de a fi asistat de un avocat. Mai mult, deși legea stabilește că în desfășurarea procesului penal se utilizează limba de stat (româna), înștiințarea era formulată în limba rusă.

Așadar, dacă sunteți invitat la audieri telefonic sau prin mesaje scrise ce nu conțin elementele prevăzute de lege pentru citație, comunicați organului de urmărire penală să vă invite la audieri potrivit prevederilor legii procesual penale.

Atenție! Citația trebuie să vă fie înmânată cu cel puțin 5 zile înainte de data fixată pentru audieri.  Această regulă nu se aplică la citarea bănuitului, învinuitului, inculpatului, a altor participanți la proces pentru efectuarea unor acțiuni procesuale de urgență în cadrul desfășurării urmăririi penale.

Dacă sunteți în imposibilitate să vă prezentați la data, ora și locul stabilit de polițist, informați organul de urmărire penală despre acest lucru, indicând motivul imposibilității de a vă prezenta. În cazul în care persoana citată nu anunță despre imposibilitatea de a se prezenta la data, ora și locul indicat și nu se prezintă nemotivat la organul de urmărire penală sau la instanță, această persoană poate fi supusă amenzii judiciare sau aducerii silite.
 

Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc.

Materialele publicate reflectă opinii juridice cu caracter consultativ și nu reprezintă o sursă autentică de drept. CJI nu poartă răspundere pentru prejudiciul suferit de către destinatarii consultației drept urmare a luării deciziilor bazate pe informația furnizată.

Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.