You are here

CEC a respins propunerea de a acorda CA atribuții de monitorizare a publicității electorale mascate și falsurilor în campanie

21 May 2021
653 reads
Propunerea de a acorda prerogative suplimentare Consiliului Audiovizualului (CA) privind monitorizarea și sancționarea cazurilor de difuzarea a știrilor false și a publicității electorale mascate nu a fost aprobată de Comisia Electorală Centrală (CEC). Doar un singur membru CEC a votat, în cadrul ședinței din 21 mai, ca autorității din domeniul audiovizualului să i se ofere astfel de atribuții.

Membrul CEC Dumitru Pavel a propus includerea Consiliului Audiovizualului în lista instituțiilor care au responsabilități suplimentare în procesul electoral. Potrivit inițiativei, CA urma să fie responsabil de asigurarea difuzării gratuite, prin intermediul furnizorilor de servicii media, a mesajelor informative aprobate de CEC privind procesul electoral și procedura de votare și monitorizare a știrilor false și publicității ascunse. „Monitorizarea continuă a serviciilor media audiovizuale din țară pentru a identifica, contracara și sancționa - inclusiv la sesizare - cazurile de difuzare prin intermediul furnizorilor de servicii media a știrilor false, a discursurilor care incită la ură și a publicității electorale mascate incorecte și neoneste”, a anunțat Dumitru Pavel una din prerogativele propuse.

Documentul prevede și desemnarea unei persoane de la CA care ar fi responsabilă de conlucrarea cu CEC.

Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a menționat în cadrul ședinței că Consiliul Audiovizualului și-a exprimat dezacordul în privința acestei propuneri, în urma unei adresări a Comisiei către CA. „Atribuțiile ce le revin în partea de monitorizare CA le va asigura într-un mod normal și firesc. De aceea, eu nu voi susține acest proiect de hotărâre, fiindcă undeva depășește competențele noastre. Audiovizualul își are atribuțiile sale în partea ce ține de monitorizare, ceea ce am vorbi noi despre partea de agitație -  este mult mai larg decât pur și simplu activitatea furnizorilor media”, a spus Maxim Lebedinschi.

Pentru aprobarea propunerii a votat o singură persoană, un vot a fost împotrivă, iar patru membri s-au abținut. Astfel, proiectul nu a trecut.

Potrivit hotărârii CEC cu privire la responsabilitățile suplimentare ale unor instituții implicate în desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, întreprinderea de stat Radiocomunicații, de exemplu, este responsabilă de asigurarea neîntreruptă a programelor radio și de televiziune națională.

Sursa foto: Comisia Electorala Centrala