You are here

​Sondaj: Majoritatea cetățenilor consideră că mass-media mai degrabă îi dezbină pe oameni

06 July 2021
521 reads
Majoritatea respondenților unui nou sondaj de opinie sunt de părere că mass-media mai degrabă îi dezbină pe oameni, iar nici 20% consideră că presa îi unește pe cetățeni. Concluziile aparțin studiului „Situația sociopolitică din Republica Moldova în preajma alegerilor parlamentare anticipate din 11.07.21”, elaborat de Asociația Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova. Rezultatele au fost prezentate luni, 5 iulie.
 
Sociologii i-au întrebat pe cetățeni dacă mass-media (TV, ziarele, radio, site-urile de știri) unește societatea sau mai degrabă îi dezbină pe oameni? În urma prelucrării răspunsurilor, cercetătorii au constatat că fiecare al cincilea respondent (19,7%) consideră că presa contribuie la o societate mai unită, majoritatea (59%) cred însă că ea mai degrabă îi dezbină pe oameni. Un grup considerabil de intervievați (21%) nu au putut răspunde.
 
Sursa: Asociația Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova

Fiind întrebați despre tipul surselor de la care se informează mai mult în cadrul campaniilor electorale din Republica Moldova, 73% au menționat programele de știri televizate, 49% - site-urile online, bloguri, 25% - talk-show-uri, emisiuni de analiză, 17% - știri și emisiuni radio,  9% - ziarele, iar alte 9% susțin că nu se informează
 
Totodată, 55% dintre intervievați consideră că cetățenii Republicii Moldova au acces într-o măsură mare și foarte mare la informație. În același timp, 30% sunt de părerea că accesul este limitat. 9% consideră că cetățenii nu au deloc acces la informație.
 
Cercetările de teren în cadrul sondajului de opinie au fost efectuate în bază de chestionar la domiciliul respondenților, în perioada 21 iunie – 2 iulie 2021, pe un eșantion de 1.181 de respondenți din 85 de localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană. Marja de eroare maximală este de +/- 3,0%.

Sursa foto: Opindia.com