Concursul a fost organizat pentru ocuparea a două locuri vacante la CS TRM, reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale altele decât municipiul Chișinău, după ce mandatele foștilor membri Veaceslav Vlad și Alexandru Vasilache au expirat. Inițial, în competiția anunțată de CA s-a înscris doar un singur candidat – jurnalista Diana Josu-Braniște. După prelungirea termenului pentru depunerea candidaturilor, s-au mai înscris Inna Zlatovcena și Ian Mihailevschi.
În cadrul ședinței din 9 iulie, când s-a desfășurat concursul, la interviu s-a prezentat doar Mihailevschi. El a ținut să precizeze că acționează din numele propriu și „nu reprezintă alte interese”. De asemenea, el s-a arătat mulțumit de produsul difuzat de postul public de televiziune Moldova 1, iar printre direcțiile principale de care ar dori să se preocupe în cadrul CS se numără lărgirea tematicilor istorice și culturale la TV și radio, promovarea patrimoniului cultural, modernizarea mijloacelor tehnice, atragerea tinerilor specialiști și asigurarea condițiilor de muncă. Ian Mihailevschi s-a pronunțat și pentru păstrarea Orchestrei Naționale Simfonice a Teleradio-Moldova.
Întrebat de membra CA Lidia Viziru despre schimbările pe care ar trebui să le facă managementul companiei TRM, Ian Mihailevschi a declarat: „Eu nu sunt specialist în finanțe și economist și cam în direcția aceasta nu lucrează capul. Sunt muzician și cântăreț”.
După interviu, șapte membrii CA au votat pentru a-l desemna drept câștigător al concursului. Lidia Viziru și Larisa Manole s-au arătat împotrivă.
CV-ul lui Ian Mihailevschi nu a fost făcut public de CA. Potrivit paginii sale de Facebook, el lucrează la Casa de Cultură „Flacăra” din Bălți și are studii în domeniul muzical. Pe canalul de Youtube sunt publicate videoclipuri cu mai multe compoziții muzicale, inclusiv de la nunți, interpretate de el cu pseudonimul scenic Iancu.
Ian Mihailevschi este ce de-al optulea membru al CS TRM, iar concursul pentru celălalt loc rămas vacant va fi anunțat la una din ședințele viitoare ale CA.
Consiliul de supraveghere TRM trebuie să fie constituit din nouă membri, personalităţi publice cu calificări profesionale în domeniile jurnalismului, dreptului, relaţiilor cu publicul, relaţiilor internaţionale, culturii, cinematografiei, gestiunii financiare şi gestiunii întreprinderii comerciale, tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, activităţii academice, mass-mediei, ingineriei. În componenţa CS TRM sunt desemnaţi cel puţin trei reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale, altele decât municipiul Chişinău.
Sursa foto: TVR Moldova
Vedeți și: Cine sunt noii membri ai Consiliului de Supraveghere și ce planuri au pentru Teleradio-Moldova