You are here

Moldova 1, sancționată după ce a încurcat ședințele Parlamentului, în emisie directă. TRM: S-a întâmplat „din cauza stresului și confuziei”

23 August 2021
1032 reads
Consiliul Audiovizualului a avertizat public Moldova 1 pentru încălcarea regulilor de informare corectă, după ce postul de televiziune a difuzat și a comentat cu invitații din studio imaginile unei alte ședințe a Parlamentului decât cea vizată în subiect. Administrația Teleradio-Moldova susține că eroarea a fost comisă drept urmare a stresului și confuziei. 

Sancțiunea a fost aplicată drept urmare a autosesizării Larisei Manole, membră a Consiliului, și se referă la  ședința din 29 iulie a Legislativului. Potrivit ei, postul public de televiziune, în loc să fi pus pe post imagini ale ședinței din acea zi, a difuzat timp de 15 minute imagini de constituirea Parlamentului, din 26 iulie, cu mențiunea „direct”, iar moderatorii și invitații s-au expus pe marginea subiectului. Manole a precizat că Moldova 1 nu a prezentat scuze pentru eroarea comisă și consideră că invitații din studio „au fost puși într-o situație penibilă”.

Potrivit reprezentanților CA, după difuzarea secvențelor, moderatoarea a pus și întrebări la subiect: «Domnica Manole, președinta Curții Constituționale, citește raportul de totalizare a alegerilor. Domnule Petruți, același lucru l-am văzut și la ședința de constituire. De ce credeți că se întâmplă și astăzi?”. Invitații emisiunii au răspuns că un asemenea lucru nu este admisibil. Ulterior, moderatoarea a anunțat că a fost admisă o eroare.

Administrația Teleradio-Moldova a confirmat că a difuzat imagini de la ședința precedentă a Parlamentului. Conducerea postului a constatat că „gafa respectivă a fost produsă din cauza defecțiunilor tehnice ale echipamentului live” și că responsabilii, după mai multe tentative eșuate de a conecta sistemul live la semnalul transmis din Parlament, au trecut la cel de pe Facebook. „Pentru a nu produce pauze în emisie, producătorul ediției și inginerul din studioul nr. 1 al televiziunii, accesând pagina de Facebook a Parlamentului, din cauza stresului și a confuziei că ședințele Parlamentului din 26 iulie și 29 iulie aveau una și aceeași denumire, au selectat link-ul cu ședința Parlamentului din 26 iulie”,  a informat CA. Conducerea TRM susține că moderatoarea emisiunii a informat telespectatorii despre gafă și ar fi prezentat scuze.

„Este o greșeală inadmisibilă”, a comentat președinta CA, Ala Ursu-Antoci.

„«Din cauza stresului». Asta e o scuză? Activitatea în televiziune este un stres continuu și permanent, mai ales când e vorba de emisii în direct. Inginerul și producătorul acestei ediții nu cred că se aflau la prima transmisiune live. (...) Am impresia că administrația TRM nu a înțeles în ce constă gravitatea acestei probleme. Și nu e vorba doar despre imagini video - și asta e o greșeală enormă -, dar comentariile și analiza făcută în baza acestui video, întrebările puse de către moderatoare”, a afirmat Larisa Manole.

Astfel, membrii CA au sancționat postul public de televiziune Moldova 1 cu avertizare publică pentru încălcarea regulilor potrivit cărora „între subiectul abordat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală”.