You are here

Executivul susține că revine la proiectul de lege care să ofere jurnaliștilor acces gratuit la mai multe baze de date

01 October 2021
988 reads
Guvernul Republicii Moldova a revenit la un proiect de lege mai vechi, care urma să ofere jurnaliștilor acces gratuit la mai multe baze de date, cum ar fi Registrul de stat al persoanelor juridice sau Cadastrul bunurilor imobile, potrivit unui răspuns al reprezentanților Executivului pentru Media Azi. Inițiativa a fost elaborată de Cancelaria de Stat și promovată în 2019, atunci când Maia Sandu ocupa fotoliul de prim-ministră. Documentul a ajuns pe masa deputaților, dar nu a fost aprobat. 

Anastasia Taburceanu, purtătoarea de cuvânt a prim-ministrei Natalia Gavrilița, a declarat pentru Media Azi că Guvernul a revenit la inițiativă. „Colegii de la Ministerul Justiției lucrează la modificarea proiectului de lege care a fost scris în 2019. Se adaugă mai multe modificări, se adaugă un pachet cu mai multe măsuri și proiectul de lege va trece printr-un proces de consultări publice largi. După ce va fi avizat de Guvern, proiectul va merge în Parlament”, a precizat ea.

Consiliera prim-ministrei nu a putut să spună exact ce modificări sunt propuse de Ministerul Justiției. 

„Proiectul din legislatura precedentă (nr. 210 din 2019) a devenit nul. Astfel, Guvernul Republicii Moldova, în calitate de autor, urmează să revină si să remită proiectul către Parlament, pentru reintrare în procedură legislativă”, ne-a spus și Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta comisiei parlamentare pentru mass-media. 

COSTURILE ACCESULUI LA INFORMAȚIE 

Jurnalista de investigații Liuba Șevciuc, cofondatoare a proiectului media Cu Sens, reamintește despre costurile pe care sunt nevoite să le suporte redacțiile atunci când își documentează subiectele. „O parte din datele analizate se regăsesc în anchetele publicate, altele - nu, deoarece le folosim doar în procesul de documentare. Accesul la aceste baze de date costă. Și costă destul de mult. Iar majoritatea redacțiilor media care fac investigații jurnalistice nu au bugete suficiente în acest sens. De exemplu, pentru a obține istoricul unei companii trebuie să plătim 245 de lei”, a declarat  ea pentru Media Azi. 

Potrivit ei, pentru documentarea unei singure anchete jurnalistice redacția trebuie să acceseze uneori informații despre 10 companii. „De aceea, oferirea accesului gratuit la mai multe baze de date ne-ar da posibilitatea să accesăm un volum mai mare de informație, respectiv să realizăm mai multe investigații”, a explicat Liuba Șevciuc.

„UN PAS ÎNAPOI”

Ion Preașca, redactor al portalului Mold-street.md și membru al echipei RISE Moldova, spune că întâmpină mari dificultăți în accesarea informației despre companii și nu doar.  „Au promis multe și nu s-a făcut nimic. Au lăsat totul așa cum a apărut în versiunea care s-a implementat de Agenția Servicii Publice (ASP) în 2019. Practic, accesul gratuit la registrul companiilor, care era înainte, era mult mai facil și oferea mai multe informații, în timp ce acum conține informații mult mai puține, iar contra plată, dacă nu ești operator cu date cu caracter personal, nu mai poți să obții extrase ale companiilor de la ASP. Ceea ce este acum e un pas înapoi”, a subliniat el. 

Potrivit lui, din documentele disponibile în prezent nu poți afla exact patronimicul administratorului firmei și nici valoarea cotei-părți a fiecărui deținător de active. „Cât despre accesul la Cadastru, cred că ar fi o soluție de acces pentru jurnaliști, dar în condițiile actuale nu este posibil pentru că sunt date cu caracter personal. Probabil, trebuie să facă o altă versiune, una dedicată pentru jurnaliști,  pentru că nu poți să vezi cine este proprietar și cum s-au schimbat proprietarii în timp”, a precizat Ion Preașca. 

El mai spune că nu se ciocnește cu aceste dificultăți atunci când documentează firme din străinătate. „În Bulgaria este foarte multă informație gratuită. În Slovacia, în Rusia, în Marea Britanie, în UE. Orice om poate avea acces la registrul companiilor, de exemplu, în Bulgaria. Dacă știi denumirea exactă, poți obține multă informație gratuit. La noi - ori gratuit, ori contra plată - nu poți obține aceeași informație. Chiar dacă și plătești, trebuie să fii operator de prelucrare a datelor cu caracter personal și să ai semnătură digitală”, a menționat Ion Preașca.

Sursa foto: Media Azi

Vedeți și: ​Media Azi: Accesul presei la baze oficiale de date - probleme tehnice și soluții blocate în Parlament 
 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.