13 October 2021
1419 reads
Republica Moldova ar urma să fie evaluată la capitolul respectării dreptului de acces la informație odată cu intrarea în vigoare a Convenției Consiliului Europei privind accesul la documentele oficiale, la 1 decembrie anul trecut. Tratatul, cunoscut și sub denumirea de Convenția de la Tromsø, a fost ratificat de Chișinău încă în 2016 și este primul instrument juridic internațional și obligatoriu care recunoaște dreptul de acces la documentele deținute de autoritățile publice. Documentul stabilește un set de standarde minime pentru procesarea cererilor de acces la actele oficiale, pe care țările semnatare, adică și Republica Moldova, se angajează să le pună în aplicare. Totodată, Convenția stabilește un mecanism de monitorizare a felului în care este implementat actul.
Este pentru prima dată când țara noastră va trece printr-un astfel de exercițiu. Ambasadoarea Corina Călugăru, reprezentanta permanentă a Republicii Moldova pe lângă CoE, explică în emisiunea Media Azi ce mai exact ar urma să se întâmple. Între timp, jurnaliștii și juriștii reclamă în continuare dificultăți în obținerea datelor de interes public și vorbesc despre mai multe probleme care ar trebui remediate. După o perioadă în care respectarea dreptului de acces la informație a fost ignorată de multe autorități, Convenția de la Tromsø ar putea redresa situația, cred experții.
Emisiunea poate fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, www.media-azi.md și www.mediacritica.md și pe canalul Youtube al CJI.