You are here

​Parlamentul a demarat concursul pentru selectarea noilor membri CA din partea societății civile

17 November 2021
827 reads
La cinci zile după ce Parlamentul a demis membrii Consiliului Audiovizualului (CA), comisia parlamentară pentru mass-media a demarat procesul de selecție a candidaților propuși de organizațiile societății civile la funcția de membru al autorității de reglementare. Două fotolii în noua componență CA sunt rezervate pentru reprezentanții ONG-urilor de media. 

Potrivit anunțului din 16 noiembrie al comisiei de profil, doritorii au la dispoziție cinci zile ca să se înscrie în cursă, până la data de 22 noiembrie. 

Candidații trebuie să corespundă unui șir de cerințe, printre care: să aibă o reputație profesională ireproșabilă, confirmată prin cel puțin două scrisori de recomandare, ori să nu aibă interdicția de a ocupa o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, ce derivă dintr-un act de constatare al Autorității Naționale de Integritate și altele. 

Potrivit noilor modificări operate la Codul serviciilor media audiovizuale, CA trebuie să fie constituit din șapte membri, dintre care trei propuși de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției, câte un membru  propus de președintele țării și Guvern și doi membri propuși de organizații ale societății civile, reprezentative pentru domeniul serviciilor media audiovizuale. Până la amendarea legislației din domeniu, Codul prevedea ca Consiliul să fie constituit din cinci membri propuși de societatea civilă. 

Pe data de 11 noiembrie, Parlamentul a respins raportul de activitate al CA pentru anul 2020, fiind astfel demiși toți membrii autorității, conform noilor prevederi din Cod, pentru „nerespectarea corespunzătoare a atribuțiilor”. Președinta demisă a CA, Ala Ursu-Antoci, a declarat că va contesta în instanță hotărârea Parlamentului prin care a fost revocată din funcție. 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.