Propunerea de monitorizare a postului TV drept urmare a declarațiilor parlamentarului a venit din partea lui Ruslan Mihalevschi. „Pornind de la faptul că aceste acuzații [a lui Vlad Batrîncea – n.r.] în privința furnizorului public de servicii media audiovizuale sunt destul de serioase și ele au fost diseminate de mai multe instituții media naționale și chiar internaționale, vin cu o sesizare în acest sens”, a declarat membrul CA.
El a cerut ca autoritatea să monitorizeze respectarea de către Moldova 1 a prevederilor legale potrivit cărora, „în programele audiovizuale de ştiri şi de dezbateri, furnizorii de servicii media trebuie să asigure prezentarea echilibrată a reprezentanţilor puterii şi ai opoziţiei”. Membrul CA a precizat că solicită „efectuarea unui control cantitativ al reprezentării reprezentanților majorității parlamentare, opoziției parlamentare și extraparlamentare, a Președinției, Guvernului, în perioada 1 decembrie 2021 – 31 ianuarie 2022”. Ruslan Mihalevschi a specificat și programele pe care le solicită să fie monitorizate. Este vorba de Mesager, Moldova în Direct, Ediție Specială și Bună seara.
Aneta Gonța i-a susținut demersul, menționând că toți furnizorii de servicii media trebuie să respecte cerințele legale. „Pentru furnizorul public aceste cerințe sunt poate mai mari și așteptările sunt mai mari. Având în vedere faptul că e vorba de furnizorul public, pe care noi vrem să-l vedem ca etalon, inclusiv sub aspectul respectării Codului, a tuturor articolelor și dacă am fost sesizați sau ni s-a atras atenția asupra unui subiect de felul acesta - noi nu știm dacă este sau nu adevărat – dar misiunea Consiliul, cred și eu, este inclusiv să verifice și să se asigure că nu există nicio înclinare a balanței într-o parte sau alta”, a explicat ea.
Toți membri CA au votat pentru aprobarea acestei propuneri.
Pe 28 ianuarie, Vlad Batrîncea a scris pe pagina de Facebook că a făcut o analiză succintă a invitaților la emisiunile de la Moldova 1 timp de două luni și a constatat că „sunt invitați exclusiv reprezentanții guvernării și experții partizani ai PAS, fără ca în emisie să sune vocea opoziției sau a unor experți critici la adresa guvernării”. „Rog Consiliul Audiovizualului să se sesizeze și să ia atitudine față de cenzura impusă de noua conducere a Teleradio-Moldova. Noi vom fi mereu cu ochii pe audiovizualul plătit din banii publici și vom reacționa de orice dată va fi necesar”, a mai scris Vlad Bătrîncea.
Anterior, directorul general al TRM, Vlad Țurcanu, a declarat pentru Newsmaker.md că managerii Teleradio-Moldova nu controlează deciziile editoriale și că nu există o listă cu politicieni interziși. Vlad Țurcanu a fost numit în funcție la începutul lunii decembrie, după ce majoritatea parlamentară a modificat legislația audiovizuală astfel încât managementul vechi a fost demis, iar TRM a revenit sub control parlamentar.