You are here

Potrivit experţilor media, tergiversarea nominalizării membrilor în Consiliul de Observatori al TRM ar avea la bază motive politice

15 April 2014
1601 reads
Comisia parlamentară pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media încă nu a selectat membrii pentru Consiliul de Observatori (CO) al Companiei Teleradio Moldova, deşi candidaţii pentru posturile vacante au fost audiaţi acum două săptămâni.

Din cauza numărului insuficient de membri în componența sa, CO rămâne a fi nefuncțional din luna decembrie 2013. Potrivit unor experţi din domeniul mass-media, care sunt și candidați pentru concursul CO, tărăgănarea procesului de nominalizare a noilor membri ar avea la bază motive politice.

Expertul mass-media și şeful Serviciului Programe de la Radio Moldova Actualităţi, Ion Bunduchi, susține că în lege nu este prevăzut expres termenul de numire a membrilor CO. ”Legea nu stipulează nici în cât timp să fie desemnați membrii, nici prin ce modalitate. Sunt doar niște prevederi generale, care, mai degrabă, sunt pentru parlamentarii din democrațiile vechi, adică pentru acei, care pot acționa cu bună-credință, gândindu-se la cauză, la public, și nu la partid”, a subliniat expertul.

În același timp, Ion Bunduchi consideră că desemnarea membrilor CO este tergiversată neîndreptățit și ar putea avea la bază motive politice. ”Probabil, procesul de desemnare este tergiversat, pentru că partidele de la guvernare încă nu au ajuns la o înțelegere cui și câte locuri să-i revină în CO. Zic, ”probabil”, ca să nu fiu categoric. Și dacă așa zic, înseamnă că am toată convingerea că în  Moldova, în acest sens, nici chiar după Vilnius, nimic nu se schimbă”, a menţionat Bunduchi.

Ion Bunduchi regretă că procesul de desemnare a membrilor CO este influențat în mare parte de politic. ”Cum au fost desemnate componenţele CCA şi CO pe criterii politice, indiferent de culoarea guvernării, așa și continuă. Jocuri de-a democrația și la CCA, și la comisia parlamentară. Păcat de timpul pierdut de toți, inclusiv de mine. Câinele european latră, iar caravana asiatico-moldovenească merge înainte”, a conchis expertul.

O opinie similară față de tărăgănarea desemnării membrilor CO a expus și un alt candidat, directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei. ”Politicienii vor să trimită în Consiliul de Observatori persoane apropiate lor și alegerea nu se face pe criterii de profesionalism, dar pe cele de simpatii politice”, a menţionat expertul.

Petru Macovei a subliniat că alegerea membrilor CO pe criterii politice se va răsfrânge negativ, în primul rând, asupra reformelor demarate la IPNA Compania Teleradio Moldova. El  şi-a exprimat regretul că oamenii politici din Republica Moldova nu conştientizează importanţa desemnării profesioniştilor în componenţa CO pentru implementarea cu succes a reformelor din audiovizualul public. "Admit că politicul ar trebui să vegheze asupra acestui proces, dar oricum în CO trebuie să se regăsească persoane, care înțeleg ce înseamnă audiovizualul public, care sunt necesitățile reformei, care sunt lacunele instituţiei și pot veni cu soluții eficiente pentru depăşirea acestora. Nu trebuie să fie persoane care doar aşteaptă comanda de la partid. Ne vom pomeni din nou cu un Consiliu de Observatori controlat și dirijat politic, ceea ce înseamnă că radiodifuzorul  public Teleradio Moldova va rămâne pe linia moartă a reformelor”, a concluzionat Petru Macovei.

Amintim că la 1 aprilie curent, Comisia parlamentară pentru mass-media a audiat programele a 12 candidaţi pentru funcția de membru CO. Pentru locurile vacante în Consiliul de Observatori au candidat și persoane, care anterior au activat în serviciile de presă ale unor partide și instituții de stat. Potrivit portalului Agora.md este vorba despre Lilia Gurez (șefa Serviciului de presă în Guvernul Filat) și Stela Nistor (șefa Serviciului de presă al Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor).

Mai devreme, președintele Comisiei parlamentare pentru mass-media, Chiril Lucinschi, a declarat pentru trm.md că noii membri ai CO vor fi desemnați după ce candidaturile acestora vor fi discutate în fracțiunile parlamentare.

Consiliul de Observatori este organul de conducere autonom al Companiei Teleradio Moldova şi are responsabilitatea să asigure realizarea dreptului cetăţenilor şi al societăţii de a obţine informaţii veridice, complete şi operative, fiind abilitat, în acest scop, să monitorizeze respectarea de către Companie a prevederilor legale şi statutare. Consiliul de Observatori este compus din nouă membri cu calificări profesionale în diferite domenii.