You are here

La Bălți se desfășoară a V-a ediţie a Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români

13 June 2014
1491 reads
Jurnalişti din Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia, Albania, Italia şi Spania vor participa la cea de-a V-a ediție a Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români, care se va desfășura în perioada 14-15 iunie curent, la Bălți, Republica Moldova.
 
Lucrările Congresului se vor desfăşura sub genericul “Noile Media – Jurnalism – Comunitate” şi vor fi axate pe câteva subiecte care privesc modul în care “noile media” interferează cu presa tradiţională, în special felul în care acestea reprezintă un suport pentru dezvoltarea jurnalismului în limba română.
 
Potrivit organizatorilor, în cadrul evenimentului se va propune un nou mod de abordare a problematicii cu care se confruntă jurnaliştii români din afara ţării, axat pe practici jurnalistice moderne, bazat pe noile tehnologii şi racordat la reţelele de media naţionale şi internaţionale.
 
În cadrul Congresului vor fi prezentate mai multe lucrări circumscrise tematicii fixate, precum şi cazuri privind diferite situaţii de încălcare a dreptului la liberă exprimare a jurnaliştilor români. Toate aceste cazuri se vor regăsi în Raportul FIJR “Libertatea Presei în Diaspora Românească”, document care va fi prezentat în această toamnă la Bruxelles, în Parlamentul European.
 
Un alt fapt inedit care caracterizează acest eveniment constă în prezenţa la lucrările Congresului a jurnaliştilor de limba rusă din Republica Moldova, în principal din Bălţi. Astfel, FIJR consacră un principiu statutar privind crearea unor platforme comune de dialog menite a pune în contact jurnalişti cu interese comune.
 
Evenimentul este organizat cu sprijinul “Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni” şi în parteneriat cu Universitatea “Alecu Russo” din Bălţi.

Sursa: Comunicatul de presă FIJR