You are here

Premierul Iurie Leancă: „Avem nevoie de presă liberă, care să monitorizeze bine guvernarea”

13 June 2014
962 reads
Republica Moldova are nevoie de presă liberă, care să monitorizeze activitatea guvernării, a declarat, joi, premierul Iurie Leancă, la emisiunea „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV. În acelaşi timp, el s-a arătat deranjat de faptul că mass-media reflectă mai mult evenimentele cu conotaţie negativă.
 
Fiind întrebat despre atitudinea sa faţă de criticile din presă, Iurie Leancă a spus că nu-l deranjează acest fapt şi chiar are nevoie de opinia societăţii civile. „Simt mereu nevoia unei analize obiective şi critice faţă de ceea ce facem noi şi deseori sesizez din presă anumite evoluţii sau involuţii. Am nevoie inclusiv de critică asupra ceea ce face Executivul şi ce fac eu personal”, a menţionat prim-ministrul.
 
„Avem nevoie de presă liberă şi presă care ştie să monitorizeze foarte bine. Din partea presei e nevoie - şi sunt elemente de maturitate deja - de analiză, de investigaţie etc.”, a adăugat Iurie Leancă.
 
În acelaşi timp, premierul susţine că există prea multă critică, uneori neobiectivă. „Nu sunt judecătorul jurnaliştilor, accept pluralismul, avem nevoie de acest pluralism, atât că mi-aş dori să fie puţin mai mult discernământ. Să ne punem în locul consumatorilor de ştiri, în mod special mă refer la oamenii de la ţară, care văd doar critică, deseori nu neapărat obiectivă. Şi atunci, cu ce percepţie trebuie să se trezească ei?”, a întrebat şeful Cabinetului de Miniştri.
 
Referindu-se la cazul de la începutul acestui an, când câteva posturi TV, considerate a fi incomode puterii, inclusiv Jurnal TV, au fost excluse din grila de programe de către unii operatori de cablu, Iurie Leancă a recunoscut că a fost o greşeală şi a dat asigurări că astfel de atacuri nu vor mai avea loc.
 
„Faptul că se mai comit greşeli în Republica Moldova - unele intenţionate, unele neintenţionate - este adevărat. Că mai sunt unele fluxuri şi refluxuri la nivel de acţiuni tot este adevărat. Că nu sunt de acord cu toate acţiunile, bănuiesc că vă daţi seama. În cel mai rău caz, noi, dacă facem anumite greşeli, cel puţin unii le recunoaştem public sau privat. Faptul că problema cu Jurnal TV a fost depăşită relativ repede - amintiţi-vă ce a fost cu Pro TV în perioada comunistă - pentru mine este un semn că atunci când există presiuni din partea societăţii şi societatea se poate mobiliza, atunci este şi o reacţie pe potrivă din partea autorităţilor. Faptul că suntem deschişi la presiunile din partea societăţii şi partenerilor europeni este un lucru foarte bun. Important e ca după alegeri astfel de reminiscenţe care au existat până 2009 să dispară”, a subliniat Iurie Leancă.

 
Sursa foto: http://www.jurnaltv.md/