You are here

Jurnalistul de la deschide.md a fost eliberat şi va fi cercetat în libertate

23 June 2014
1131 reads
Reporterul Vadim Ungureanu, stagiar la portalul deschide.md, a fost eliberat luni din arest preventiv şi va fi cercetat în libertate. Acesta a fost reţinut vineri de poliţie pe un termen de 72 de ore pentru corupere şi şantaj.
 
Avocatul lui Vadim Ungureanu a reclamat încălcări la reţinere şi la documentarea cazului. Jurnalistul a declarat după eliberare că au fost efectuate presiuni asupra sa ca să-şi recunoască vina. El pledează nevinovat.
 
Amintim că Vadim Ungureanu a fost reţinut vineri, fiind acuzat că ar fi șantajat persoane cu funcții de răspundere pentru a obține informații compromițătoare despre artiști notorii din Moldova. „Reținerea a reprezentat finalizarea unei operațiuni care a inclus documentarea șantajului și o livrare controlată de material compromițător fals, care ulterior a fost publicat de către bănuit într-o instituție mass-media”, se spunea într-un comunicat difuzat de MAI.
 
Redacția deschide.md a calificat incidentul drept „o acțiune de răzbunare, bine gândită și instrumentată” din partea MAI, pentru faptul că portalul a publicat în ultimul timp mai multe investigații ce vizează acest minister, multe fiind scrise de Vadim Ungureanu.
 
De asemenea, organizaţiile neguvernamentale de media şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu reținerea reporterului Vadim Ungureanu și perchezițiile efectuate la sediul redacției portalului de știri deschide.md.
 
Ieri, ministrul de Interne Dorin Recean a scris pe o reţea de socializare că a cerut să fie efectuată „o anchetă internă privind comportamentul şi legalitatea acţiunilor poliţiei în documentarea cazului şi a doua pe integritatea bazelor de date cu caracter personal din gestiunea tuturor subdiviziunilor MAI”.
 
Luni, Procuratura Generală a anunţat că procurorul general Corneliu Gurin a dispus verificarea cazului ce vizează comiterea de către Vadim Ungureanu a acţiunilor de corupere activă în privinţa unui angajat al Ministerului Afacerilor Interne. „Procurorul general a intervenit în scopul asigurării verificării complexe a dosarului, inclusiv a modului iniţierii şi administrării cazului până la momentul reţinerii persoanei bănuite de comiterea acţiunilor menţionate, precum şi a existenţei eventualelor conflicte de interese sau provocări în cadrul acţiunilor de anchetă”, potrivit unui comunicat al instituţiei.
 

Sursa foto: www.deschide.md