You are here

Expert media despre reportajul de la Pervîi Kanal: „Este un material de propagandă. CCA are toate motivele pentru a aplica sancţiuni"

01 July 2014
1446 reads
Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, susţine că materialul difuzat duminică de postul public de televiziune din Rusia nu poate fi numit un material jurnalistic, fiind încălcate toate normele deontologice, ci mai degrabă unul de propagandă, care are drept scop dezinformarea cetăţenilor din Federaţia Rusă şi ţările în care mai este retransmis acest post de televiziune.

„Sunt absolut scandalizat de acest reportaj, care este propagandistic sută la sută, transmite informaţii false şi cheamă indirect la ură între reprezentanţi ai diferitor state din fosta Uniune Sovietică. Dacă vă mai aduceţi aminte, au fost nişte speculaţii că pe 28 iunie va fi o baie de sânge aici, la Chişinău. Suntem în data de 30 iunie şi slavă Domnului nu s-a întâmplat nimic, dar eu cred că această dezinformare este parte din intenţiile Rusiei de a destabiliza situaţia din ţările care au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeană. Este puţin spus regretabil. Acest reportaj a arătat foarte clar că postul de televiziune Pervîi Kanal este schemă în toată maşinăria ideologică a Federaţiei Ruse, îndreptată împotriva ţărilor cum sunt Moldova, Georgia şi Ucraina“, a declarat expertul media pentru „Adevărul“ Moldova.

Anterior, Asociaţia Presei Independente a concluzionat într-un raport de monitorizare că cinci posturi ruseşti retransmise în Moldova manipulează opinia publică. Organizaţia a cerut Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) să urmărească modul în care acestea funcţionează şi să aplice sancţiuni în cazul unor abateri de la legislaţie, inclusiv să oblige radiodifuzorii care le retransmit să acopere buletinele de ştiri şi emisiunile ruseşti cu produse locale sau europene.

„Atunci când am lansat acel raport, am recomandat CCA să existe o monitorizare constantă a posturilor ruseşti retransmise în Moldova. Noi am făcut monitorizarea prin prisma reflectării evenimentelor din Ucraina. Acum, iată, avem un exemplu ce ne vizează pe noi direct, sunt spuse nişte minciuni sfruntate în raport cu ceea ce se întâmplă în ţara noastră. Astfel, CCA are toate argumentele pentru a declanşa procedura de sancţionare şi chiar de acoperire a acestor emisiuni cu alte producţii, dacă nu de interzicere a acestor posturi, pentru că valul de minciuni este revoltător şi e inadmisibil ca cetăţenii Republicii Moldova să fie manipulaţi în asemenea hal“, a spus Petru Macovei.

În paralel cu societatea civilă, CCA a făcut propria monitorizare, raportul urmând să fie prezentat vineri, într-o şedinţă publică. Preşedintele CCA, Marian Pocaznoi, ne-a declarat că la toate cele cinci posturi au fost constatate derogări de la legislaţie, care vor fi urmate de nişte sancţiuni.

Autor foto: Vasile Botnaru/europalibera.rog
Sursa: http://adevarul.md