You are here

Jurnaliștii nu trebuie implicați în războaie informaționale

01 August 2014
1184 reads
Tensiunile din Ucraina i-au luat prin surprindere pe jurnaliștii din țara vecină, ei fiind puși în situația nu doar de a reflecta evenimentele dramatice locale, dar și de a combate informația distorsionată și dezinformările care apar în special în presa rusă.

Yevhen Fedcenko, directorul Școlii de Jurnalism Mohyla din Kiev și cofondatorul portalului stopfake.org (site care dezminte informația falsă), povestește în interviul acordat Asociației Presei Independente despre provocările cărora trebuie să le facă față acum jurnaliștii, dar și consumatorii de media din Ucraina.

Cum apreciați reflectarea evenimentelor din estul Ucrainei de către mass-media din țara dvs.?
Toate instituțiile mass-media din Ucraina sunt implicate acum într-un proces activ de mediatizare a evenimentelor din estul țării, iar jurnaliștii trebuie să facă față sarcinii de a reflecta corect și echidistant evenimente de război din Ucraina, însă totodată de a combate agresiunea informațională din partea Rusiei. Sunt provocări noi, deoarece mass-media din Ucraina niciodată nu a reflectat situații de război, iar jurnaliștii trebuie să aibă o pregătire specială pentru a relata astfel de evenimente.

Jurnaliștii din Ucraina sunt implicați în acest război informațional?
În general, jurnaliștii nu trebuie să fie implicați în războaie informaționale. Ucraina nu face propagandă, iar jurnaliștii de la noi nu vor să fie implicați în acest proces. Totodată, vreau să menționez că nici statul ucrainean nu are o asemenea politică, deoarece nu există nici dorință și nici mijloace financiare și umane pentru a susține acțiunile de propagandă. În schimb, Rusia a construit și utilizează o mașinărie propagandistică foarte puternică împotriva Ucrainei.

Ce metode de manipulare informațională sunt folosite în contextul evenimentelor din Ucraina?
Presa din Rusia încearcă prin toate metodele să distorsioneze realitatea: utilizează informații false, omite fapte importante, dar cel mai grav lucru este că folosește imagini video și fotografii trucate. Vă dau un exemplu: am monitorizat situații când în presa rusă se vorbea despre conflictul armat din estul Ucrainei, dar se utilizau imagini din timpul războiului din Irak sau din Fâșia Gaza. Mass-media din Rusia mixează evenimentele din Ucraina cu imaginile făcute în perioade și țări diferite. În așa fel, este prezentată o istorie, aparent, credibilă și nu poți da seama la moment, dacă nu privești critic, că de fapt este un material manipulatoriu.

Nu există riscuri ca și jurnaliștii ucraineni, din sentiment patriotic, la fel să transmită publicului informații distorsionate?
Nu putem vorbi despre manipulare informațională admisă intenționat de mass-media ucrainene, mai degrabă aș vorbi despre anumite provocări pe care jurnaliștii noștri nu sunt gata să le înfrunte, și aici mă refer la provocări atât de ordin editorial, cât și de ordin tehnic. Cum v-am spus, pentru jurnaliștii din Ucraina, mediul de război nu este unul obișnuit, eu nu sunt suficient de pregătiți pentru a acoperi evenimentele de război și au nevoie de deprinderi speciale pentru mediatizarea informației în aceste condiții.

Ce fac autoritățile de la Kiev pentru a limita difuzarea informației manipulatorii?
Guvernarea ucraineană se declară îngrijorată de pericolul și efectele acestui război informațional. Printr-o hotărâre judecătorească, a fost interzisă difuzarea în Ucraina a unor posturi de televiziune rusești. Totodată, unor jurnaliști din Rusia le-a fost interzisă intrarea în țară. Se încearcă sporirea gradului de protecție împotriva manipulării informaționale și acum se discută despre deschiderea unui canal ucrainean de limbă rusă pentru transmiterea informației echilibrate. Personal, nu sunt de acord cu această idee, deoarece cred că actualmente Ucraina nu dispune de resursele necesare.

Ce sfaturi le-ați da consumatorilor de produse mass-media pentru a nu fi victime ale manipulării informaționale?
Telespectatorilor le-aș sugera să nu privească buletinele de știri ale unor posturi de televiziune retransmise, despre care se cunoaște că au devenit instrument major de manipulare. Dacă totuși ați ales să priviți știrile difuzate de aceste posturi, vă sugerez să consultați și alte mijloace de media, pentru a analiza informația primită, formându-vă astfel o opinie critică. Iar acest sfat este valabil atât pentru consumatorii de media din Ucraina, cât și pentru cei din alte țări, inclusiv pentru publicul din Moldova.

Autor: Asociația Presei Independente
Sursa: “Gazeta de Sud”
Foto: api.md