You are here

Jurnaliștii de la RISE Moldova, amenințați după publicarea unei investigații

25 August 2014
2375 reads
Reporterul RISE Moldova Iurie Sanduța a fost amenințat de către Ruslan Siloci, a cărui companie apare în investigația despre o schemă transnațională de spălare de bani în proporții deosebit mari, publicată zilele trecute pe site-ul rise.md.

În investigația „«Spălătoria rusească»: Moscova – Riga via Chișinău” este dezvăluită cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est, în care au fost implicați un văr de-al lui Vladimir Putin, ofițeri FSB, firme rusești, companii offshore, bănci din Rusia, Letonia și Moldova, judecători moldoveni, agenți proxy și figuri importante ale lumii interlope.

Iurie Sanduța a declarat că de pe numărul de telefon ce îi aparține lui Ruslan Siloci a fost amenințat pe un ton nervos. „Dacă nu ștergi poza și textul cu mine, ai să vezi tu...”, a spus la telefon Siloci, potrivit lui Sanduța.

În articol se arată că Ruslan Siloci a fost implicat în „spălătoria de bani” prin firma Proffstandart, în care este acționar majoritar. Jurnalistul a menționat că deseori primește apeluri cu amenințări în urma investigațiilor publicate, de aceea s-a gândit mult înainte să anunțe public anume despre acest caz. „Am decis să facem public acest caz ca o măsură de precauție, ca în caz de ceva, să se cunoască din partea cui au venit amenințările”, a explicat Iurie Sanduța.

Investigația despre schema de spălare de bani, realizată de jurnaliști din Moldova, România, Rusia, Letonia și Serbia a apărut și în publicația rusească Novaya Gazeta. Iurie Sanduța spune că își face griji mai ales pentru jurnalistul rus Roman Anin, din cauza că în prezent situația mass-media în Rusia este mult mai gravă.

RISE Moldova este parte a RISE Project, o comunitate de jurnaliști de investigație, programatori și activiști din Republica Moldova și România. Aceștea își propun să dezvăluie schemele de corupție, de spălare a banilor din Europa de Est, dar și să investigheze crima organizată la nivel internațional.

Sursa foto: http://www.rise.md